Megállók

2023.04.17. 10:43

Esztergomból vágtak neki a zarándokok zászlóval a hosszú útnak

Esztergomból indult a XIII. Magyar Zarándokút évnyitó menete. Az április 16-án a Szent Adalbert Központ előtt tartott eseményen mások mellett részt vett Scmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándok, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke, Alberti Péter, Esztergom alpolgármester és Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke.

Pöltl Zoltán

Összesen 252 kilométeres távot tesznek meg a zarándokok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Több éves hagyomány immár, hogy a Magyar Zarándokút hazánk egyik legfontosabb szakrális helyéről, Esztergomból indul el. Az idei a tizenharmadik a sorban, melyről a Szent Adalbert Központ előtt összegyűlt résztvevők némi numerológiai magyarázattal az egykori templomos lovagokra utalva kapcsolták össze a mostani túra adataival, paramétereivel. 

A ködös, napos vasárnap reggeli rendezvény egyik kiemelkedő részlete volt a zarándokzászló átadása, melynek során Scmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándoktól kapott meg Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke. Az indulás előtt több beszéd is elhangzott, köztük Alberti Péter alpolgmesteré is, aki Hernádi Ádám polgármester és a város üdvözlete átadása után többek között ezt mondta:

 „A zarándok tudja hova tart, tudja mit kell tennie életében, de legalábbis keresi azt, mégpedig ott, ahol leginkább megtalálhatja az úton, saját magában.” A 2023-as évnyitó zarándoklat kapcsán, Kardosné Gyurkó Katalin egyebek mellett így fogalmazott: „A zarándoklaton nem csak a zarándok indul útnak, útnak indulnak az otthon maradottak is. A zarándok hátizsákjában ott van a család, a gyermekek, ahogy a zarándokútra induló hiányát hordozzák ők is távollétében. Néha bizony kell, hogy hiányozzanak, néha kell, hogy hiányozzunk. A zarándoklat ilyen értelemben is közös, ilyen értelemben is családi élmény. Bármilyen célért is indul el a zarándok, azt csak akkor érheti el, ha azt visszatérve, az otthonában megtalálja, és az ő vágyuk és céljuk is a hazatérő zarándok: az egymásra találás.”

 Rumi Imre, aki a korábbi önkormányzati ciklusban többször is jelen volt az Esztergomból startoló zarándoklatoknál, energikusságát és humorérzékét nem cáfolva Churchill híres mondását idézte az útra vállalkozóknak, de ígérte, hogy a zarándoklattal járó fizikai terhelés, szenvedés mellett ott lesz a megtett út adta boldogság, elégedettség is.

A kemény út vonala
A Magyar Zarándokút idei április 16-ai évnyitó menete egy összesen 252 kilométeres táv, mely előtt a csoport áhítaton vett részt a Bazilikában. Az első napon Pilisszántóig mentek. A folytatásban Pilisszentiván - Máriaremete – Budapest, Normafa, a harmadik napon Szigetszentmiklós, a negyedik napon Ráckeve – Szigetbecse, az ötödiken Apostag , az azt követőn Solt – Harta – Szelidi-tó majd Fajsz állomás után a végén Baja lesz az útvonal. A zarándokok a napi 30-40 kilométeres távok megtétele mellett az érintett települések helytörténete megismerésével is töltik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában