Pecások

2023.04.11. 11:30

Egyre drágább sport a horgászat: lassan annyiba kerül, mint a wellnesszezés

Egyre többen gondolják meg magukat, és kis túlzással lassan már csak a tehetősebbek, illetve a legelhivatottabbak járnak majd ki a vízpartokra szerencsét próbálni, ugyanis jelentősen megemelkedtek a horgászathoz köthető költségek.

Walczer Patrik

Egyre drágábban hódolhatnak szórakozásuknak a horgászok

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Kevés olyan sportág létezik, amely esetében nem történt jelentős áremelkedés az elmúlt egy évben, ezáltal egyre többe kerül, ha futballozni, futni vagy éppen túrázni szeretnénk. De a horgászszenvedély is a korábbinál jóval nagyobb összegeket emészt fel. 

Vajda Csaba esztergomi horgász elmondta, hogy évek óta járja az országot, számtalan kedvenc horgászhelye van itthon. Eddig jellemzően havonta két hétvégét szentelt kedvenc szórakozásának, a péntektől vasárnapig tartó időszakokra komfortosabb, azaz árammal ellátott, ággyal, mikrohullámú sütővel is felszerelt faházakat is kibérelt. 

– A költségek két nagy részből állnak össze. Az egyik felét a jegy és a kötelező felszerelés teszi ki: amíg korábban a 12 órás normál napijegy 1500–2000 forint volt, úgy most már 4000–5000 forintot is elkérnek érte. A faház bérlésénél vettem észre leginkább az áremelkedést. Eddig 24 órára 7–8 ezer forintba került az épület, és ez az összeg fedezte a rezsiköltséget. Most viszont 12–15 ezer forintot is elkérnek, és ráadásként ki kell fizetni az elfogyasztott áramot. Ősszel előfordult, hogy egy napra 5000 forint rezsiköltséget fizettem. Eddig a 24 órás horgászat kijött mintegy 20 ezer forintból, most mindennel együtt 40 ezer forintba kerül – árulta el. 

Vajda Csaba ismertette, hogy a költségek másik felét az étkezés teszi ki. A reggeli, ebéd és vacsora eddig megvolt 3–4 ezer forintból, most a dupláját költi erre. Megjegyezte, hogy egy háromnapos horgászatra eddig útiköltséggel együtt 40 ezer forintot kellett fordítania, most egy hétvégi kikapcsolódás 70–80 ezer forintot is elvisz. 

– Bármennyire is szenvedélyes horgász vagyok, megfontolom, hogy mostantól csak havonta egy túrát iktassak be, mert 48 órás időtöltésre egészen irreális ez az összeg, pedig nem luxustevékenységről és extrém sportról van szó. A törzshelyeimen online foglalási rendszer van, ahol a korábbihoz képest sokkal több a szabad hely. Ebből arra következtetek, hogy sokan meggondolják magukat. Eddig a háromnapos kalandok során próbáltam elfelejteni a hétköznapi gondokat, de a költségek beárnyékolják a szórakozást – vélekedett. 

Sok horgászhely nem nyit ki idén
Vajda Csaba elárulta, hogy egy átlagos 20 ezer forintos horgászbotért már 30–35 ezer forintot kérnek, egy hétvégi horgászatra elegendő etetőanyag és bojli 6–7 ezer helyett 15–16 ezer forintba kerül. Tapasztalja, hogy sok horgásztónál megszűnt a halas jegy, mert a halak beszerzési árai miatt nem éri meg a tógazdáknak, ha sokan hazaviszik a kifogott példányokat. Azt is tapasztalja, hogy sok horgászhely egyáltalán nem is nyit ki idén, vagy például a drága faanyag­árak miatt nem tudják felújítani a stégeket. Az üzemeltetők egyre jobban spórolnak, van, ahol külön kell 500–1000 forintot fizetni egy mosakodásért, zuhanyzásért, másutt nincsen szemétszállítás. Sőt, van olyan tó is, amely átalakul, és a jövőben esküvői helyszínként funkcionál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában