Légitámadás

2023.04.05. 19:22

Az év, amikor újjáépült Komárom: légitámadástól szenvedett a város - videó

Folytatódott az Endresz Csoport és a városi könyvtár, Komáromiak, Komáromiaknak, Komáromról című előadás-sorozata.

K.D.

A lebombázott vasúti híd, amelyet 1954-ben építettek újjá

Forrás: Fortepan/UVATERV

 Ezúttal Kovács Péter levéltáros tartott előadást Komárom újjáépítése 1945–49 között címmel. Ahogy a komarom.hu megírta, a résztvevők többek közt megtudhatták, miként semmisült meg számos meghatározó épület a városban az 1944. július 2-án és október 2-án, majd az 1945. március 29-én történt légitámadások során.

A csapásokat követően romokban hevert a Lengyár, a vasúti pályaudvar, a sportpálya lelátója, a vágóhíd és számos lakóház is megrongálódott. A visszavonuló német hadsereg a vasúti hidat és az Erzsébet hidat is felrobbantotta. A támadásokban sok komáromi vesztette életét. A front átvonulása után szinte azonnal megkezdődött a város újjáépítése.

A városvezetés 1945-ben egy monumentális, hároméves munkatervet fogadott el a város újjáépítésére, amelyben szerepelt többek közt egy tűzoltólaktanya, egy vágóhíd, egy új sporttelep és 50 lakás megépítése is. Később, az ’50-es években épült fel a fürdő és a kultúrház, majd a 60-as években a víztorony.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában