Koszorúztak

2023.03.23. 07:52

Világháborús hősökre emlékeztek a Vértesben

A tatabányai székhelyű Vérteserdő Zrt. és Gánt Község Önkormányzata közös ünnepi megemlékezést tartott az egykori Kápolnapuszta temetőjében az 1945. március 16-án kivégzett polgári lakosok és a környéken zajló harcokban elesett honvédek emlékére.

Mórocz Károly

A koszorúzás egyik meghitt pillanata az ünnepi megemlékezésen

Fotó: Tarjáni Antal

„Nincs megnyert, vagy elvesztett háború, csak "Háború" van! Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok.” 

Fekete István írónkat idézte Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója. Köszöntőjében kifejtette, hogy egy emlékmű hidat képez a múlt és a jelen generációi között. 

– Eleink a legnehezebb időkben is helytálltak és tették kötelességüket. A történelmet a győztesek írják, de mi mégis itt lehetünk Kápolnapusztán! A falu ugyan megsemmisült, de ez csak a látszat! Amíg emlékük megőrizzük, sírjaik közösen gondozzuk, nem feledjük el, milyen sorcsapás érte e kis falut. Ahol pedig a hősöket nem feledik, ott mindig lesznek újak!

Gerendai Sándor: A szívünket és lelkünket soha ne veszítsük el!

Az elhunytakért Gerendai Sándor esperes mondott imát: A megsemmisülés sötétsége nem a felejtés értelmetlensége, hanem az örök világosság, az élet kiteljesedése a végtelen szeretetben. Amikor Isten fia lejött a Földre, akkor azt mondta: „Én vagyok a világ világossága.” Azért jött, hogy Isten a maga világosságát megossza az emberekkel, hogy megtanítson bennünket látni. Nemcsak a testi szemünkkel, nemcsak az értelmünkkel, hanem a lelkünkkel is. Ez a három látás együtt ad hiteles képet a valóságról. Ha így látnánk egymást, akkor nem lenne háború, gyűlölködés, hanem béke lenne. Egy olyan béke, melyről a Szentírásban a próféta így jövendöl: „Betölti az Isten ismerete az embereknek szívét, mint ahogyan a vizek betöltik a medrét az óceánnak.” Akik itt el vannak temetve, akik az erőszak áldozatai és akik harcoltak, védték a Hazájukat és napjainkban is mindazok, akik áldozatul esnek az erőszaknak, azok már eljutottak az örök világosságba, Isten világosságába, abba a fénybe, amelynek fényében Isten megteremtette a világot szépnek és jónak és minden a helyén volt, majd az emberek ezt megismerhetik. „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent!” Ebben a világban elveszíthetjük a vagyonunkat, az egészségünket, a testi életünket is, de a szívünket és lelkünket soha ne veszítsük el!

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az emlékezés különösen fontos ma, amikor a szomszédban is háború pusztít, amikor félve olvassuk reggel a hírportálokat, nézzük este a hírműsorokat. Hazánk történelme nem más, mint kemény ellenszegülés az idegen birodalmak kényének-kedvének. Ezt az ellenszegülést egy dolog hajtja: immáron egy évezrede szeretnénk úgy élni a Földünkön, ahogy mi akarjuk. 

Zárszavában a hagyományőrzők tevékenységén túl külön megköszönte, hogy a Vérteserdő Zrt. a magas szakmai színvonalon végzett állami feladatainak ellátása mellett is példásan kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szerepvállalásra és a vármegye társadalmának szerves részeként vesz részt többek között olyan események megszervezésében, közjóléti programok megvalósításában is, mint ez az alkalom is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában