Kárrendezés

2023.03.21. 20:00

Tömegbaleset az M1-esen: rendkívüli előleget fizetnek a biztosítók a károsultaknak

Bár az M1-esen történt tömegbaleset kivizsgálása bonyolult, a biztosítók már most kisegítik az autósokat.

Kemma.hu

Mint korában megírtuk, a március 11-én az M1-esen Magyarország legnagyobb tömegbalesete történt, ahol egy ember meghalt és 39 -en megsérültek. Az tömegbaleset a biztosítási szakma legbonyolultabb ügy egyébként. Az ügyben összesen 41 jármű volt érintett, amely a szakértő szerint ugyanúgy károkozók és károsultak is egyben. Az ügy kivizsgálása és lezárása hosszú időbe telhet.

A Magyar Biztosítók Szövetsége, illetve a gépjárműfelelősség-biztosításban érintett hazai biztosítók most úgy próbálnak segíteni az érintetteknek, hogy rendkívüli előleget fizetnek, ugyanis a rendőrségi vizsgálat, a felelősség tisztázása hosszabb időbe is telhet, írta a Origo.hu

Egy héttel az eset után szinte a legtöbb biztosítóhoz megérkeztek már a kárigények. Erről Lampert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője beszélt szombaton az M1-délutáni műsorában. Mint hozzátette: tizenkilenc gépjármű megsemmisült a tömegkatasztrófában.

Kiemelte: rendőrségi vizsgálat, a felelősség tisztázása hosszabb időbe telhet, ezt azonban – ezúttal – nem várják meg a biztosítók, és rendkívüli előleget fizetnek az autópályán történt tömegbaleset károsultjainak. Bár még alkalmazni nem kellett, de ilyen helyzetekre is van szabályozás, ami a károsultak mihamarabbi kifizetését biztosítja.

– Egy ilyen helyzetben a biztosítók nem várják meg a hatályos jogszabályok szerint azt, hogy ki a felelős, és ki nem felelős, hanem megpróbálnak a károsultak, az érintettek, a sebesültek segítségére sietni, és egy tetemes, mondjuk úgy, hogy jogcím nélküli előleggel minél előbb ezt folyósítani az érintetteknek – mondta.

A hatóságok még vizsgálják a tragédia körülményeit. Szakértők ugyanakkor abban biztosak, hogy jóval kisebb lett volna a baj, ha a sofőrök betartják a követési távolságot és lassabban haladnak a kritikus szakaszon.

A Lampert Gábor korábban elmondta:
– A hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a szombatihoz hasonló katasztrófák kezelését illetően, és március 13-án hétfőn aktiválta is erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását A baleset áldozatával, sérültjeivel és károsultjaival együttérezve a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), valamint a gépjármű-felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók a jogszabályi kötelezettségeket megelőzően is igyekeznek a károsultak segítségére lenni 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában