Nemzeti Bank

2023.03.11. 18:25

Ti is dönthettek az emlékérmékről

Nyilvános konzultációt indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról. Mint ismert, a Himnusz megírásának kétszázadik évfordulója alkalmából nemrég szintén kibocsátottak emlékérméket, melyeken Esztergom látképe is rajta volt.

Kemma.hu

Az MNB 2024-ben is kiemelkedő eseményekre, évfordulókra, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet emlékérme-kibocsátási programjával, amellyel hozzá szeretne járulni a méltó megemlékezéshez is, áll a közleményben. A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak.

Esztergom az érmén
Mint arról nemrégiben mi is beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank Himnusz megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a nemzeti énekünk alapjául szolgáló költemény megírásának 200. évfordulója alkalmából. Az emlékérmék előoldalán Kölcsey Ferenc félalakos portréja látható, amint előlép az előoldal megosztott hátteréből. A költő ruházatába rejtve olvasható a költő vezetékneve. Az ábrázolás alatt egy korabeli toll utal Kölcsey Ferenc szerzőségére. A körpanorámában Kölcsey Ferenc szatmárcsekei sírhelye látható, valamint a Magyarország egyes tájait jelképező képi elemek közül Tihany, a Balaton, Szigliget, Esztergom, a Dunakanyar, Eger és Tokaj is kiemelkedik. Az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész mesterjegye Tokaj ábrázolásába rejtve jelenik meg. A Himnusz ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Az MNB ezért a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek részeként várja a hozzászólásokat a konzultációra bocsátott tematikákban. Az érdeklődők a program tervezett tematikájával kapcsolatban levélben vagy elektronikus levélben legkésőbb március 15-ig tehetnek észrevételt vagy javaslatot.

Az MNB a végső döntést a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követi az emlékérmék anyagának véglegesítése, névértékének és technikai paramétereinek meghatározása. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jegybank több intézmény és szervezet véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításakor. A beérkezett javaslatok, valamint a korábban megkezdett gyűjtői sorozatok figyelembevételével a jegybank két arany, tíz ezüst és négy színesfém emlékérme kibocsátását tervezi, kilenc korábban megkezdett emlékérme-sorozatot folytat.

A tervek szerint két arany emlékérme-sorozat bővül jövőre: a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat a történelmi hűség jegyében V. László aranyforintjával gazdagodik, az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg. Különleges alakú ezüst emlékérme-sorozatok is folytatódnak 2024-ben. Ezúttal a legrangosabb tudományos elismeréssel jutalmazott magyar származású tudósok közül Oláh György kémikus és Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére tervezi ovális alakú érme kibocsátását a jegybank.

Az ezüst emlékérmék tematikai ajánlásában megtalálhatóak a magyar történelem meghatározó eseményei: gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója, a nyilas rémuralom alatt csaknem száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca születésének 125. és halálának 80. évfordulója, valamint az MNB alapításának 100. évfordulója. Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét tölti be 2024-ben, melyhez kapcsolódóan szintén ezüst emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank.

A közlemény szerint két jelentős sporttörténelmi vonatkozású témának is ezüst emlékérmét kíván szentelni az MNB a következő évben: a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója, valamint a 33. Nyári Olimpiai és 17. Paralimpiai Játékok megrendezése apropójából tervez érmekibocsátást. Bővebb információk a programról a www.mnb.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában