Kerékpárút

2023.03.07. 16:27

Még az idén kerékpárral végigjárhatjuk az Által-ér völgyét

A tatabányai szakasz második ütemének kiépítése várhatóan ősszel fejeződik be – hangzott el a polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatón.

Sugár Gabi

Bencsik János, Szücsné Posztovics Ilona, valamint a kivitelezők képviselői: Pap László és Iván Antal

Fotó: F.P.

 Az eddig elkészült tatabányai kerékpárutak ismertetésével indult a városházán a sajtótájékoztató. Szücsné Posztovics Ilona polgármester örömtelinek nevezte a napot, hiszen aláírhatják az Által-ér völgyi kerékpárút második ütemének befejező szakaszára vonatkozó szerződést. A rendezvényen elhangzott: a Huba vezér – Szent Borbála és Álmos vezér út 2,2 kilométeres szakasza után készült el a Bánhidát Dózsakerttel összekötő szakasz, amely már 5,5 kilométer hosszú volt. 

A harmadik szakasz az Által-ér völgyi kerékpáros közlekedés kiépítése. Az első szakasz az Erőműi tavat érintette, amely az ott lévő stégek között halad. A mostani szakasz ennek a folytatásaként a tótól az Erdész utcáig terjed. A 3,4 kilométer kiépítése TOP-os támogatásból valósul meg, hétszázmilliónál is több forrást emészt fel, amelyhez saját erő is szükséges. Három helyen alakítanak majd ki leágazást: Dózsakert, Kertváros és Tatabánya-Környe Ipari Park irányába. 

Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos hozzátette: sok észrevételt kapott a város azért, hogy nem készült még el az Által-ér menti kerékpárút középső szakasza. Szorít már a határidő, de nem lehetetlen befejezni a beruházást. Az országgyűlési képviselő röviden ismertette a már megépült kerékpárutakat. Tata és Tatabánya után elkészült a dunaalmási szakasz. Nem sokkal később az Oroszlány és Tatabánya közötti, majd az Erőműi tó körüli terület következett, ahol nem kis fejtörést okozott, hogy az ott élők néha a közterületeket is beépítették. 

– Ezzel átjárhatóvá válnak az Által-ér menti települések – hangsúlyozta Bencsik János.  Hozzátette: közben megépült a Tata és Agostyán és Tata - Baj közötti szakasz is. Az ismertetők után Szücsné Posztovics Ilona és Pap László, az Extreme-Park Környezetépítő Kft. ügyvezetője látta el kézjegyével a kivitelezésre vonatkozó szerződést. 

Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke a tájékoztató után kérdésünkre elmondta: már Majkról is el lehet jutni kerékpárral a Duna partra. Az Oroszlány – Kecskéd – Környe – Tatabánya közötti szakasz pedig összeköttetést biztosít Fejér megye felé az országos kerékpárút hálózat részeként. Kapcsolódik az Által-ér völgyi kerékpárúthoz a Környe és Vértessomló közötti szakasz is.

Egyeztetések is szükségesek
Az Erőműi-tótól az Erdész utcáig vegyes forgalmi út és kerékpárút épül. A Búzavirág utca bekötőút kerékpáros híddal is bővül. Az Által-ér völgyi szakasztól a Búzavirág úti vasúti átjáróig vezet majd ezt a szakasz. A Kertvárosi összekötő a Jászai Mari utcát köti majd össze a Tatabánya-Vértesszőlős-Tata kerékpáros szakasszal. A Jegenye utcában is kialakítanak egy bekötőutat Dózsakert irányába, a Réti utca felé, ez is vegyesforgalmi és kerékpárút lesz, ahová közvilágítást is építenek.  Az elmúlt két év sok nehézséggel járt, így elhúzódott a beruházás is – hangzott el a rendezvényen. Most is még egyeztetések várnak a kivitelezőre, hiszen a Jegenye út néhány szakaszán a nyomvonalon kis telkek vannak, akiknek a tulajdonosaival még egyeztetni szükséges. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában