Kutyabaj

2023.03.06. 14:03

Gyógyulj meg, Maszat! 3D nyomtatóval készül modell a deformálódott lábú pincsi műtétjéhez

Maszat görbe lábakkal született. A szaporító szemében selejtes kiskutyának a tatai Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány közbenjárásával egy speciális műtét segíthet újra járni.

G. D. V.

Forrás: beküldött

Maszat életében már akkor történt egy csoda, amikor a tatai Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány önkéntese, Klinerné Dajka Edit elhozta a szaporítótól, aki fogyatékossága miatt halálra ítélte a kutyust. Most újabb csoda segíthet a kis pincsinek, hogy görbe lábaira újból rá tudjon állni.

– Maszatka egyik este játszadozott a cica barátjával, amikor egyszer csak, egy pillanatban történt valami. Hirtelen elkezdett sírni, majd végül visított fájdalmában. Nem tudta kinyújtani a lábacskáját, nem lépett rá. Edit azonnal futott vele a helyi állatkórházba. Ott egy röntgen után javasolták, hogy vigyük ortopéd specialistához. Így került Budapestre a Fuzióvet állatkórházba – vágott bele Maszat történetébe Zádoriné Csordás Valéria, a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány kurátora.

A kiskutyától vért vettek, és meg is röntgenezték a lábát. A doktorok megállapították, hogy mindkét alkarcsontján nagy méretű görbület található, ez okozza a fájdalmát.  

A szaporításnak köszönhetően görbe lábakkal született Maszat. Most egy speciális műtét segíthet neki újra járni.
Maszat lábai csúnyán deformálódtak
Forrás: beküldött

– Maszat két könyöke végtagfejlődési rendellenesség miatt deformálódott, ferdült el. Le kell vágni a túlnőtt csontokból mind a két lábán. Ez egy nagy és nagyon bonyolult műtét lesz. Ilyen operációt Magyarországon nagyon kevesen végeznek és ők is csak ritkán. Egyszerre nem is lehet mind a két lábát megműteni majd, csak külön-külön – magyarázta az állatvédő.

Nem akármilyen eljárással fogják megmenteni a kis pincsi lábait. Embereknél sem hallani sok hasonló beavatkozásról, állatoknál is nagyon ritkán vállalkoznak erre a műtétre.

– Az operáció annyira bonyolult, hogy első körben 3 nyomtatóval készítenek modellt a műtendő területről. Ezen tervezik meg a műtét minden egyes mozzanatát, hogy végül, ha már Maszat fekszik a műtőasztalon, minden a lehető legnagyobb rendben menjen – magyarázta Valéria.

A szaporításnak köszönhetően görbe lábakkal született Maszat. Most egy speciális műtét segíthet neki újra járni.
Az orvosok most 3D nyomtatóval kísérleteznek
Forrás: beküldött

A pincsit a műtét után nagyjából 6-8 hónapig kell majd kennelben tartani. Ugyanis fontos, hogy minél kevesebbet mozogjon, ne terhelje a lábait. Ez nagyon nehéz időszak lesz neki.

– Mély fájdalom, hogy a szaporításnak ilyen következménye lett, de szeretnénk megmenteni az életét, szeretnénk a fájdalmaitól megszabadítani. Maszat csak két éves, sok -sok évet élhetne még boldogan, fájdalommentesen. A műtétet március 9-re írták ki. Dr. Seregi Antal, az ország egyik legkiválóbb ortopéd sebésze végzi majd – árulta el az állatvédő.

A gyógyulás összköltsége több mint 1 millió forint lesz, amihez még 280 ezer forint hiányzik. Az alapítvány keresi azokat a támogatókat, akik segíteni tudnak a kiskutya gyógyulásában. 

Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány

Bankszámlaszám : 10400913-50526988-66871003

PayPal: https://paypal.me/tisztaszivvel?country.x=HU&locale.x=hu_HU

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában