Méhészet

2023.03.11. 09:10

Kilószám kapták a mézet az esztergomi Zöld ovisok - fontos üzenete volt a programnak

Esztergomi óvodában ünnepelte a Beporzók napját a Tehetsz méh többet! program.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

Jelentősen visszaesett a hazai termelői méz forgalma tavaly, ami nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, de hosszabb távon a beporzást is kérdésessé teszi az agráriumban – figyelmeztetett a Tehetsz méh többet! program támogató szervezetei március 10-e a Beporzók napja alkalmából. A Beporzók napját 2018 óta rendezik meg Magyarországon, főleg múzeumokban és oktatási-nevelési intézményekben.

A Tehetsz méh többet! program idén az Esztergomi Zöld Óvoda meghívására az intézményben vett részt a Beporzók napi rendezvényen. Az óvodának tíz kilogramm mézet, harminc méhes mesekönyvet, több száz foglalkoztató füzetet és edukációs matricákat ajándékozott, valamint a kisgyerekeket a Nektár zenekar minikocertjével is meglepte.

A Tehetsz méh többet! program egyik kiemelt célcsoportja az óvodás korosztály, hogy már 4-6 éves korban felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára, valamint arra, hogy milyen hasznos munkát végeznek a rovarok, és milyen sokféleképp használható fel a méz.

Bajban a magyar méhészet

A szervezet kiemelte: a kínai méz mellett 2022-ben az ukrán is dömpingáron, ellenőrizetlenül érkezik a méz jelent meg a hazai forgalomban. Mindez súlyos problémát okozhat az élelmiszer-termelésben, mert a mézet lehet importálni, de a haszonnövények többségének elengedhetetlen beporzást nem.

A Tehetsz méh többet! program ezért az eddiginél is fontosabb feladatának tartja a hazai termelői mézek népszerűsítését. A program csapata a Beporzók napján egy esztergomi óvodába látogatott, hogy felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára és a méz fogyasztására.

Hozzátették, a magyar termelők nagy felvásárlók híján közvetlenül próbálják eladni a vevőknek árujukat, amelyre egyrészt nincsenek felkészülve, másrészt a kereslet az infláció hatására csökken, miközben a termelés költségei nőttek. Más uniós országokban is hasonló nehézségekkel szembesülnek a méhészek, ezért az uniós eredetmegjelölés szigorítását és az import minőségellenőrzését sürgetik.

– Ha nem változik a helyzet, tíz-tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik – figyelmeztet Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója.

A programról

A Tehetsz méh többet! program Magyarország egyik legnagyobb tematikus programja, az állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával. A 2020-ban elindított kezdeményezés célja, hogy figyelmet a méhek és beporzók nélkülözhetetlen közreműködésére, pusztulásuk beláthatatlan következményeire. Megtanítja azt is, hogyan lehet védeni a beporzókat, hogyan lehet együtt élni velük. Emellett fontos célja a hazai méhésztársadalom támogatása, valamint a hazai mézfogyasztás és a minőségi hazai termelői méz népszerűsítése. kiemelt célcsoportja az óvodás korosztály és családjuk, a fenntarthatóságra különösen érzékeny fiatal korosztály, valamint a konyha szerelmesei.

A komplex program egyaránt szól a felnőttekhez és a gyermekekhez. A sokféle aktivitás mindegyike önállóan is megállja a helyét, de együtt egységes, összefüggő, egymást erősítő rendszert alkotnak.

A Tehetsz méh többet program mára az egyik legnagyobb és legkomolyabb hazai kampány lett, amely a beporzókra irányítja a figyelmet. Üzenete már több mint ötmillió embert ért el. A program keretében szervezett tárlatokat már több mint százezren nézték meg – köztük több tízezer diák –, az országos óvodai pályázatra hatezer-háromszáz gyermekrajzot küldtek be.

A program több jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert, köztük a PR-szakma Oscar-díjának tartott IPRA (International PR Association) 2021-es Golden World Awards fődíját az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában, ugyanitt beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé.

A 47. Apimondia Méhészeti Világkongresszuson két, a program keretében készült könyv is rangos elismerést kapott. A Méhészeti Ismeretek – Méhészeknek szóló könyvek kategóriában ezüstérmet nyert Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! A Méhészeti Ismeretek – Gyermekeknek szóló könyvek szekciójában pedig Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve kapott bronzérmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában