Vármúzeum

2023.03.03. 15:25

Kiállítják a korona hiteles másolatát Esztergomban

Hamarosan kiállítják a magyar korona hiteles másolatát az MNM Esztergomi Vármúzeumban – többek között erről egyeztetett L. Simon László főigazgató az Esztergomi Vármúzeum üzemeltetési vezetőjével, Vigh Zoltánnal.

L. Simon László és Vigh Zoltán a korona hiteles másolatával

Forrás: MNM

A Szent Korona másolatát a Pénzverde készítette még 2000-ben, a millennium alkalmából – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán. 
A korona alapja ezüst, a bevonathoz színaranyat használtak. A másfél kilogramm súlyú alkotáson 19 zománckép, nyolc ablakos zománckép látható. Összességében 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő díszíti. 
A Szent Korona a magyar történelem egyik legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig épségben megmaradt királyi fejék Európában. A Magyar Szent Korona csaknem ezer esztendeje hozzátartozik történelmünkhöz, amellyel 55 magyar királyt koronáztak meg. A hagyomány és jog szerint a magyar királyok törvényesen csak akkor uralkodhattak, ha a legitimációs jelképnek tekintett Szent Koronával koronázták meg őket, a fejükre pedig az esztergomi érsek helyezte azt a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában