Autizmus világnapja

2023.03.30. 14:00

Engem lássatok, ne az autizmust! - Olivér újabb kisfilmmel mesél láthatatlan különlegességéről

A címben szereplő mondat többször elhangzik abban a szemléletformáló kisfilmben, amelyet az autizmus világnapjának közeledtével egyre többen tekintenek meg a világhálón.

Kemma.hu

Olivérrel már korábban is találkozhattunk a neten. Ő az a kisfiú, aki testvérével, édesanyjával időről időre készít olyan kisfilmet, amely autizmus szemüvegen keresztül láttatja, hogy mi játszódik le e láthatatlan különlegességgel élőkben. Mi ad számukra biztonságot, s melyek azok a történések, amelyek kibillentik őket ebből. 

Olivér láthatatlannak érzi magát, és nem érti, mikor lett más, mint a többi gyerek. Új kisfilmjében ezért felszáll egy idővonatra, ahová bennünket is vár. Visszautazik a múltba, hogy ugyanolyan kisgyereknek lássuk, mint mást. Akinek hisznek a tudásában, az álmaiban. Aztán visszatér a valóságba, s kettészakad a világ. Mi látjuk a ragyogását, Olivér csak a romokat. Segélykiáltása mindenkinek szól: „egyedül innen nehéz kiszabadulni!”

Láss meg engem!
A Majdnem olyan című saját kisfilmjének Olivér a főszereplője
Forrás: Sorsfordító film/YouTube

Ma már több civil szervezet tűzte zászlajára az autizmussal élők megértését, életszínvonalának javítását. Tatabányán a Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklubja szemléletformáló programokkal, találkozókkal, kiadványokkal, s autizmussal élők számára szervezett klubokkal próbálja segíteni az elfogadást. 

Kívülről úgy tűnik: lassan, de változik a világ. Érintett szülőként néha másként látom. Április 2-a az autizmus világnapja. Menjünk közelebb, vegyük észre a kis csodabogarakat! S ne csak ilyenkor. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában