Életmű

2023.03.24. 15:07

Elhelyezték az emlékezés virágait a héregi kopjafánál

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1945. március 24-én az átvonuló szovjet csapatoktól elszenvedett atrocitások miatt önként vetett véget életének Héregen a háború elől menekülő Magyary Zoltán és felesége, dr. Techert Margit. A tragédia helyszínétől nem messze kopjafát állíttatott a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, a tatai és a héregi önkormányzattal együtt a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője és filozófus felesége tiszteletére.

Sugár Gabi

Dr. Kancz Csaba (balról a második) is elhelyezte az emlékezés koszorúját

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

A társaság rendszeresen szervez konferenciát Héregen, a helyi művelődési házban a közigazgatás-tudós tiszteletére. Az eseményen dr. Ugodi Andrea, a Magyar Kormánytisztviselői Kar alelnöke felidézte Magyary Zoltán szakmai életútját. Kiemelte: a közigazgatás-tudós életműve kiállta az idő próbáját, iránymutatásai ma is megszívlelendőek. 

Dr. Kancz Csaba főispán a közigazgatási reformok kapcsán próbált árhuzamot vonni az akkori és a mai helyzet között. A közigazgatásban dolgozóknak időközönként kihívásokkal kell megbirkózniuk. Manapság az ukrán menekülthullám ellátása jelent nem kis terhet számukra. Dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző hozzátette: a konferencia éppen olyan sokszínű, mint maga az ember. Nieszner József, Héreg polgármestere kiemelte: a húsz évvel ezelőtt állított kopjafát a helyi lakosok szeretettel gondozzák.

Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke szólt arról a szellemiségről, amely áthatja a szervezet hétköznapjait. Jeles évszámokat is említett: 135 éve született Magyary Zoltán, 85 éve jelent meg kötete a Mi lesz Tatatóvárosból?, és két évtizede állították Héregen az emlékhelyet.

Főhajtás

Az emlékhely előtt Keresztesi József, a népfőiskolai társaság örökös tiszteletbeli elnöke beszélt a tudós és felesége utolsó napjairól, és idézett búcsúleveléből, amelyben kifejtette: „a lelki megpróbáltatásnak olyan mélypontjára jutottunk, amely elzárja az átjutás útját és elveszi a jövőbeni eredményes közreműködés reményét.” Az emlékezők főhajtás mellett helyezték el a tisztelet virágait, majd a művelődési házban zajlott a Magyary emlékkonferencia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában