Megemlékezés

2023.03.17. 07:00

Egy elfelejtett vértanú története elevenedett meg Vértessomlón

Vértessomlón a hagyományokhoz híven vastapssal köszönték meg a megemlékezés résztvevői a Berky Béláné vezette színjátszó kör forradalom előtt tisztelgő előadását a művelődési házban.

Kemma.hu

Vértessomlón vastapssal köszönték meg a megemlékezés résztvevői a Berky Béláné vezette színjátszó kör előadását

Forrás: vertessomlo.hu

Elhangzott: 1848 olyan örökséget hagyott ránk, melyet kötelességünk ápolni. Az egy évvel később kivégzett 13 vértanú tábornok halála után nem sokkal, október 25-én kivégeztek Aradon egy 29 esztendős ezredest, Kazinczy Ferenc és Török Sophie legkisebb fiát, Lajost. Az ő történetét elevenítették fel az „Egy elfelejtett vértanú története” című darabban. Csecsemő korától 1949. október 24-éig, amikor Haynau személyesen hívatta magához, hogy gúnyosan felolvassa ítéletét.

A magyar nyelvújítás vezető alakjaként számon tartott Kazinczy Ferenc már 61 éves elmúlt, amikor hitvese, Török Sophie 1820-ban életet adott nyolcadik gyermeküknek Lajosnak. Hadapródiskolában ismerkedett meg Görgei Artúrral, majd hadnagyként 1845-ben Bécsbe helyezték, ahol Klapka Györggyel. Pestre utazott, majd felajánlotta szolgálatait a kormánynak. Több ütközetben is harcolt, a komáromi csatában is kitüntette magát bátorságával. Májusban ezredesi kinevezést kapott, majd seregével Erdélybe indult, de nem számított arra, hogy Görgei augusztus 13-án Világosnál leteszi a fegyvert. Erről értesülve Zsibónál orosz tábornokok előtt kapitulált. Mivel egy napig volt hadtestparancsnok, kötél helyett golyó általi kivégzését rendelték el. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában