Kutyamentés

2023.03.28. 13:55

Csontsoványra fogyva találtak rájuk, most ismét boldog a szákszendi Brúnó és Vacak

Két sikersztorinak örülhet a Szurkolók az Állatokért Gerecse és Környéke Alapítvány. A két mentett kutya sorsa az örökbefogadás után végre révbe ért.

F. M.

Mint megírtuk, két láncon tartott, csontsoványra fogyott kutya életét is megmentették a komáromi állatvédők a napokban. Brúnóról és Vakarcsról az állatvédők tagja, Schermann Roland megbeszélt a Kemma.hu-nak. 

– Az első ingatlanon a tragikusan elpusztult Lüszi mellett találtuk meg Brúnót, a 2-3 éves kan kutyust. Ő jelenleg a Rex Komáromi Állatvédő Egyesületnél tölti boldogabb napjait. Jó egészségnek örvend, mozgékony kutya, csak gyógyszert kell szednie. Nagyon boldog volt, amikor gondoskodó kezek közé került. Még szüksége van szocializációra, emellett híznia kell, meg kell kapnia a chipjét, oltásokat, és ezután – ami akár hetek múlva is lehet – indul számára a gazdikeresés. 

A nap másik megmentettje a stafforshire terrier típusú Vacak 1-2 éves. A kutyus az Amstaff in Not nevű szervezethez került, ahol szakszerűen foglalkoznak vele, a fajta sajátosságait is figyelembe véve. 

– Vacaknak is chipre, oltásokra van szüksége, és persze, mivel ő egy bull típusú kutya, megfelelő, szakszerű szocializációra. 

Az állatvédő a Kemma.hu-nak kiemelte, hogy mivel mindkét kutya kórosan alultáplált volt, így a felhízlalásuk sem párnapos feladat.

– Naponta többször, egyszerre kis mennyiségeket kaphat enni egy ennyire lesoványodott kutya, mint amilyen Brúnó és Vacak is volt. Különben a hirtelen nagy mennyiségű étel sokkolná a szervezetét, amelybe szintén belepusztulhatna. Ez ez történt a Brúnó mellett megtalált Lüszi esetében is – mondta az állatvédő.

Ahogy az állatok erőre kapnak, mehet a gazdikeresésé. 

– A kutyákat befogadó szervezetek minden mentett kutya esetébén adnak időt az állatoknak, hiszen fontos, hogy megfelelő egészségi és mentális állapotban kerülhessenek új és szerető gazdákhoz. 

Bár sokan tartanak mentett kutya örökbefogadásától – hiszen ki tudja milyen élményekkel teli az állat – , ám az állatvédő szerint a tapasztalata azt mutatja, hogy a mentett kutyák hálásak a szerető körülményekért. 

– A gazdiknak minden esetben segítenek, segítünk az összeszokásban. Utókontroll van az örökbefogadókkal és bármikor kérhetnek segítséget akár tőlünk, akár a befogadó szervezettől a későbbiek során is. Szoktuk javasolni, hogy menjen az állattal kutyaiskolába, de ez nem követelmény a befogadáshoz, csak egy ajánlás - haszna mindenképp van, pláne egy több foglalkozást, határozott kezet igénylő fajtánál – tette hozzá Schermann Roland.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában