Lendület és ragyogás

2023.03.24. 19:34

Csellószó üdvözölte a világszerte keresett Herendi porcelánokat Bajnán

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft., illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szervezésében pénteken nyitották meg a Lendület és ragyogás című, Herendi porcelánokat bemutató kiállítást a Sándor-Metternich-kastélyban. A beszédek után az érdeklődőket körbevezették az épületben és közelebbről is megcsodálhatták az alkotásokat.

Walczer Patrik

Dénes Dorottya csellista művész is közreműködött a megnyitón

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Pablo Cazals spanyol csellóvirtuóz, zeneszerző A madarak éneke című szerzeményével nyitották meg a Lendület és ragyogás című kiállítást pénteken délután a Sándor-Metternich-kastélyban, melyet Dénes Dorottya, a Rákász Gergely Alapítvány növendéke adott elő a meghívott vendégeknek. 

A megnyitón Sztojanovits Kristóf, a NÖF Nonprofit Kft. régióvezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd röviden mesélt a kastélyról. Elárulta, hogy a rendezvényre készülve megkérdezte dr. Rostás Pétertől, a bajnai kastély állandó tárlatának kurátorától, hogy van-e bármiféle közös a grófi család és Herend között. Azt kapta válaszul, hogy nincs, ugyanis nincsen semmiféle bizonyíték arra, hogy az Ördöglovas és családtagjai a híres manufaktúra termékeit használták-e.

Hozzátette, hogy egyébként a kastély és a porcelán mindig is összetartozott és hangsúlyozta, hogy a NÖF Nonprofit Kft. számára fontos, hogy ez a kettő együtt, folyamatosan bemutatásra kerüljön a többi kastélyban is. Végül említette, hogy a Lendület és ragyogás című vándorkiállítást – mely június 26-ig látható Bajnán – az ország több pontján is bemutatják majd.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy Európa legnagyobb tava, illetve a Bakony hegység között fekvő Herenden a mai napig kézműves technológiával állítják elő az alkotásokat.

– A Herendi porcelán egy magába zárt varázslat – mondta, majd hozzátette, hogy a termékeikben az őselemeket hordozzák magukban. Úgy véli, hogy a siker titkát nem lehet egyetlen mondattal jellemezni, hiszen sok-sok tényező együttes hatása kellett régen és kell ma is ahhoz, hogy a Herendi a világ minden pontján ismert és elismert márka legyen.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft., illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szervezésében pénteken nyitották meg a Lendület és ragyogás című, Herendi porcelánokat bemutató kiállítást a Sándor-Metternich-kastélyban.
Erdősné Csík Katalin és Dr. Simon Attila tartott tárlatvezetést a kastélyban
Forrás:  24 Óra

Dr. Simon Attila beszélt arról is, hogy minden manufaktúra féltve őrzött titka, hogy milyen arányban párosítják az alapanyagokat. Említette, hogy 822 különböző színt használnak és, hogy egy-egy festék olykor három-öt-nyolc különböző festék keverékéből állnak össze.

– Ma már nem elegendő megélni kizárólag a múltból, az innováció is kifejezetten fontos – hangsúlyozta, majd kijelentette, hogy erőteljes termékfejlesztési aktivitás folyik Herenden.

A Viktória mintás termékek a legkeresettebbek

Dr. Simon Attila a rendezvényen mesélt az európai porcelán megszületésének történetéről, a kiállított alkotásokról, majd rátért Herendre, ahol mintegy hétszázan dolgoznak a manufaktúrában. A festészeti műhelyben jelenleg 13.700 darab ecset van kint és évente mintegy 3.800 darab ecset használódik el. 16 tonna selyempapírt használnak fel, 1,3 millió munkaórát dolgoznak és évente mintegy 300 ezer alkotás hagyja el a manufaktúra kapuit.
Elárulta azt is, hogy legkeresettebb a Viktória-mintával díszített termékek. A megnyitón és a tárlatvezetésen részt vett Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság új nagykövete, Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, illetve Pallagi Tibor bajnai polgármester is.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta: megérintő a hely és a pillanat, hiszen a kastélyban minden az igényességről szól. Véleménye szerint gróf Sándor Móric lovaskultúra terén elért eredményei és a Herendi Porcelánmanufaktúra egyaránt a nemzeti értékünk szerves részét képezi.

A beszédek után Dénes Dorottya csellista művész játszotta el az Ördöglovas című darabból egy részét, majd Simon Attilát és Erdősné Csík Katalin létesítményvezetőt követve tekintették meg az érdeklődők az alkotásokat és az épületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában