Férőhelyek, pályázattal

2023.03.18. 17:22

Bővítenék a dorogi bölcsit, nagy lenne rá az igény

Döntött a dorogi önkormányzat a Dr. Magyar Károly Városi Bölcsőde bővítéséről, így megfelelő pályázati lehetőség esetén új szárny épülhet a meglévő épülhet – írja a dorog.hu. A fejlesztéssel több kisgyermek intézményi ellátása oldódhat meg a településen.

Walczer Patrik

Jelenleg teljes kihasználtsággal működik a Dr. Magyar Károly Városi Bölcsőde

Forrás: 24 Óra

Fotós: W. P.

Mint ismert, 2005-ben nyílt meg a 2 csoportos, összesen húsz férőhelyes bölcsőde. Uitz-Lovasi Edina intézményvezető a dorog.hu-nak elmondta, hogy a növekvő kereslet miatt 2011-ben Európai Uniós támogatással már történt egy bővítés, így jelenleg 4 csoporttal rendelkeznek és összesen 52 gyermeket fogadhatnak. Az elmúlt néhány évben folyamatosan nőttek a lakossági igények a szolgáltatás iránt, gyakorlatilag telt házzal működik az intézmény.

A fokozott érdeklődés részben azzal magyarázható, hogy tavaly bezárt egy évek óta működő dorogi családi bölcsőde – melynek elszívó ereje így megszűnt – valamint a település egyetlen megmaradt magán intézménye is szintén 100 százalékos kihasználtsággal üzemel.

A város hivatalos oldalán az is olvasható, hogy Esztergom kivételével Dorog 20 kilométeres körzetében nincsen önálló szervezeti egységként, önkormányzati tulajdonban lévő, gyermekek nappali ellátását szolgáló bölcsőde. A legtöbb településen óvodákba integrált mini bölcsődék vannak, melyek szintén megteltek.

Férőhelyhiány

Uitz-Lovasi Edina a dorog.hu-nak elmondta azt is, hogy férőhelyhiány miatt a 2020/21-es nevelési évben 1 családot, míg a következőben már 6 családot kellett visszautasítaniuk, az írásban elutasított kérelmek száma a mostani nevelési évben már meghaladja a 20-at. A 2023 szeptemberében induló nevelési évre is már érkeznek a felvételi kérelmek, az eddigi összesítés alapján már most meghaladják a beadott kérelmek a felvehető létszámot. Tehát a statisztikák is azt mutatják, hogy mindenképpen nagy szükség lenne a Dr. Magyar Károly Városi Bölcsőde bővítésére.

Ráadásul megfigyelhető az is, hogy egyre több édesanya szeretne visszatérni mihamarabb a munka világába. Évekkel ezelőtt jellemzően a Gyermekgondozási Díj (GYED) lejártakor, vagyis a gyermek 2 éves korában szerették volna intézménybe adni gyermeküket a szülők, azonban mostanság már az 1-1,5 éves kor betöltése után igénybe szeretnék venni a napközbeni ellátást. Így amíg korábban a gyermekek jellemzően egy nevelési évig jártak bölcsődébe, manapság átlagosan két évig maradnak az intézményben, ezáltal a nevelési év elején felvehető létszámok tovább csökkennek.

A tervek szerint megfelelő pályázati lehetőség esetén megvalósuló projekt segítséget nyújthatna azoknak a szülőknek, akik hamarabb mennének vissza dolgozni, egyben növelhetnék a gyermeket nevelő nők esélyegyenlőségét is. Továbbá pozitív hozadéka is lenne a beruházásnak, hiszen a tervezett bővítés révén a dorogi intézményben új munkahelyek is létrejönnének, ami a városban élő, munkát keresők is kedvezően hathatna.

 

Címkék#bölcsőde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában