40 nap

2023.03.16. 18:08

Böjtnapló, a 23. nap: a vegán tejföl és Geszti Péter „hajrája”

Kollégánk már 23. napja böjtöl. Új életében, vagyis életmódjában új helyet fedezett fel magának. Egy vegán közösségi csoportot, ahol még a tejföl helyettesítéséről is szó esett. És, veganizmus ide vagy oda, ez a vita vérre ment.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Töredelmesen bevallom: kétszer több időt töltök a konyhában, mint huszonhárom nappal ezelőtt. Kell még egy kis rutin, hogyan lehet gyorsan kitalálni minden egyes nap a mentes menüt, másnapra porciózni ebédet, és ami a lényeg: nem elfelejteni elvinni magammal a munkahelyre.

Ez az egész életmódváltás rábírt még valamire: újabb csoport tagja lettem a közösségi médiában. Aki „járt” már vegánok között, pontosan tudja, hogy nem csak jó vegán étteremből van kevés az országban, de vannak olyan élelmiszercsoportok, pontosabban helyettesítő termékek, melyeket csak a felső középosztály tagjai engedhetnek meg maguknak.

Jött velem szembe már kókuszzsírból készült pecsenyezsír, 150 grammért 1700 forintot kértek. Ez persze szomorú, de ami még szomorúbb, hogy volt már példa arra is, hogy egy tejföl, ismétlem, egy tejföl miatt esett egymásnak vegán és vegán, vegán és troll, troll és kismama, viszonteladó és vegántérítő.

Röviden a sztori: a vegán Facebook-csoportok nagyon hasznosak. Nemcsak recepteket lehet itt cserélni, de rendszerint itt osztják meg egymással a tapasztaltak a legjobb élelmiszer-lelőhelyeket is.

A tejföl különösen érzékeny pont a húsról, tojásról, tejtermékekről, sőt, a cukorról is lemondott hazánkfiai számára. Így érthető lelkesedés követte a hírt, hogy az egyik áruházban a mentes termékek átlagáraihoz képest kimondottan olcsón, néhány száz forintért lehet vegán, tejfölt kapni. Az apróbetűs részből a figyelmesebbje megtudhatta azt is, hogy az árut csak időlegesen, a készlet erejéig lehetett kapni.

Amint a diszkontlánc polcaira kikerült, a segítő szándékú felhasználók gyorsan megosztották egymással a bizalmas információt a csoportokban. Volt, aki naivan elárulta a csoporttagoknak, hogy több tálcával tárazott be a termékből. Hiba volt, nem kellett volna.

Jött ugyanis a kommentáradat, ami lavinaként zúdult a hírfolyamra. Minél nagyobb vehemenciával estek egymásnak az állati eredettől mentesen étkezők, annál többen akadtak ki a marakodáson, és előkerültek azok is, akik szerint eljött az idő, hogy tisztázzák: ez a termék nem is jó. Végül elérkezett az a pont, amikor már nem csak ígérgették, de a tébolyt nehezen viselő tagok valóban elhagyták a csoportot. Ugyebár a Pepsi és Coca esete...

Én meg csak jót nevettem, amikor az egyik csoporttag Geszti Péter rapper szavait idézte: 

Ne vitatkozzál hülyékkel, főleg nálad hülyébbel! Hülye, aki mondja, de van hülyébb és annál is hülyébb. Ne vitatkozzál hülyékkel, ki hülyén fekszik, az hülyén kel! A hülyék között nincs leghülyébb, mert mindig van hülyébb.

Ki gondolta volna, hogy a tejföl körüli mizériával egy koncertélmény is visszaköszön. Az EMeRTon-díjas Geszti ugyanis hetekkel ezelőtt Tatabányán járt, és böjtbíztató szavakkal élt: jót hajrázott nekem!

 

 

Címkék#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában