Kiadvány

2023.03.17. 17:33

Bemutatták a tisztikeresztet kapott dr. Kemecsi Lajos könyvét

Szerdán a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át, pénteken pedig Tatán tartotta legújabb könyvének bemutatóját Dr. habil. Kemecsi Lajos.

G. D. V.

Tavaly év végén került ki a nyomdából dr. Kemecsi Lajos Hétköznapok Hagyatéka. Tata néprajzi tanulmányok című kötete, ami az ELTE BTK Néprajzi Intézete és a Néprajzi Múzeum együttműködésében jelent meg. A 361 oldalas könyvet március 17-én pénteken délután mutatták be a tatai városháza dísztermében.

Az író elmondta, hogy a kötetben olvasható kutatási eredmények a tatai Kuny Domokos Múzeumban végzett 10 évnyi munkájához kapcsolódnak. A bemutatón beszédet mondott Michl József polgármester is, aki először is gratulált Kemecsinek a szerdán átvett tisztikereszthez, majd megköszönte az írónak, hogy ismét hírét viszi Tatának nemcsak az országban, hanem a határokon túlra is.

– A könyv rajtunk kívül született. És ennél nagyobb öröm, hogy van egy tatai kutató, tudós ember, akinek a normál munkájában is mindig ott vagyunk a tudatában, a mindennapjaiban. És akkor, amikor valamilyen újabb szakmai művet készít elsőként Tatához, a tatai kutatásához, munkájához nyúl – mondta a polgármester.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója is köszöntötte a néprajzkutatót. Kiemelte, hogy a kötetben többek között megtalálhatóak a tatai néprajzi gyűjteménnyel kapcsolatos tanulmányok, a tatai fazekassággal és a hagyatéki leltárokkal történeti néprajzi vizsgálatok, vagy a hagyományos tatai járműkultúrára vonatkozó több éves néprajzi terepmunkrára épülő kutatás eredményei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában