Várják az emlékeket

2023.03.06. 13:28

Az 1969-es tatai vándorgyűlés dokumentumait keresi a tatabányai megyei könyvtár

Fél évszázad után visszatér megyénkbe a Könyvtárosok Vándorgyűlése. Ezért emlékek, fotók után kutat a József Attila Megyei és Városi Könyvtár az 1969-ben megrendezett eseményről.

Kemma.hu

Várják az emlékeket

Forrás: jamvk.hu

Fotó: jamvk.hu

Tata június 27-28-án adott otthont az akkor kilencven regisztrált résztvevővel és sok helyi érdeklődővel lezajlott programoknak. Az idén Tatabányán, a megújult könyvtári épületben és az Edutus Egyetemen várhatóan hatszáznál is több érdeklődő vendégeskedik majd a József Attila Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete meghívására. 

Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezők mindig szívesen időznek megyénkben. A könyvtárosok legnépesebb csoportja 54 évvel ezelőtt Szabolcsból jött. A beszámolók szerint a romantikus tatai környezetben nagyon jól érezték magukat a szakemberek.

Célkitűzéseik között szerepelt az azóta is aktuális törekvés, miszerint „további erőfeszítéseket kell végezni a még nem olvasók megnyeréséért, olvasóvá neveléséért”. Mégis nagyon sokat változott a világ, így a ma már tudástárként, közösségi térként, modern információbázisként működő könyvtárak és a benne dolgozók élete, munkája.

A kutatás a mindennapok része ma is – ebben hívja az intézmény partnerségre olvasóit az idén tavasszal. Az 1969-ben megrendezett Vándorgyűlésen készült képeket, a nagyközönség számára is nyitott programok plakátjait, jegyzeteit, dokumentumait keresik.

Kérik, akinek fellelhető otthonában, vagy ismeretségi körében az esemény kapcsán bármilyen emlék, vagy eszébe jut egy-egy történet, előadás, program, melynek részese volt a vándorgyűlésen, ossza meg velük az információkat, elérhetőségét a [email protected] e-mail címen. 

A könyvtár munkatársai felveszik a kapcsolatot a jelentkezővel, az emlékeket digitalizálják, majd természetesen visszaadják a tulajdonosának. Lehetőségeikhez mérten szerény ajándékkal köszönik meg az adományként érkező, könyvtár állományába helyezhető dokumentumokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában