Előadás

2023.03.28. 17:30

Áder János Esztergomban: 2050-re nagy probléma lesz a vízstressz

Többek között a fenntarthatóságról, a klímaváltozásról, a hulladékgazdálkodásról és a 21. századi kihívásokra adható válaszokról tartott előadást Áder János korábbi köztársasági elnök kedden Esztergomban. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke egy-egy témakörben a diákok véleményét is kikérte.

Walczer Patrik

Áder János a diákok véleményét is megkérdezte egy-egy témakörben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A rendezvényen Kovács Tamás, az Esztergomi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte a diákokat és a meghívott vendégeket. Áder János előadását azzal kezdte, hogy az évtizedek, évszázadok alatt rendkívül megváltozott a világunk.

– Annak ellenére, hogy meglehetősen sokan élnek még mindig szegénységben Európában, az életszínvonal tagadhatatlanul emelkedett az elmúlt száz esztendőben – jelentette ki, majd rá is tért az első témakörre, a népességrobbanásra.

Az 1920-as években 2 milliárd volt a Föld lakóinak a száma és 100 esztendő alatt ez a szám gyakorlatilag megnégyszereződött. A folyamat folytatódik, a mostani becslések szerint 2050-ben mintegy 10 milliárd lesz és négyből három ember városlakó lesz.
– A következő harminc évben több infrastruktúrát kell megépíteni szerte a világban, mint az előző kétezer évben összesen – mondta, majd hozzátette, hogy a növekvő lélekszám és az urbanizáció, azaz a városiasodás miatt növekszik a fogyasztásunk is.

Áder János kitért arra is, hogy már most 2,5 milliárd ember él olyan helyen, ahol nincs elegendő mennyiségű víz, véleménye szerint 2050-re a bolygónk jókora része a vízstresszes régióba fog tartozni. Másik probléma, hogy szűkülnek a Föld erőforrásai és hogy egyre több hulladékot termelünk.
– 1967-ben nagyjából kétmillió tonna műanyagot használtak fel, azóta mintegy 190-200 szorosára nőtt a műanyag előállítás és fogyasztás. Egy PET-palack legyártása öt másodperc, átlagosan öt percig használjuk és ötszáz év, mire lebomlik – árulta el.

A kuratóriumi elnök kijelentette: a világ élelmiszer termelésének egyharmada végzi a szemétben, illetve hogy a ruhaipar felelős a Föld vízszennyezésének 20 százalékáért. A telefonok kapcsán említette a körkörös, körforgásos gazdaság fontosságát, melynek lényege, hogy egy terméket az életpályája végén nem kidobunk, hanem elemeire bontunk és lehetőség szerint újrahasznosítunk. Áder János beszélt arról is, hogy a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás érdekében 2024-től az alumíniumdobozok, PET-palackok és az üvegek is betétdíjasok lesznek, így jelentősen javulhatnak a visszagyűjtési arányuk.

Kérdésekre is válaszoltak a diákok
Az interaktív előadás közben a fiatalok mobiltelefonjaikon keresztül több kérdésre is válaszolhattak. Megtudhatták, hogy hetente mintegy 1 millió ember költözik városokba a Földön és hogy egy magyar állampolgár átlagosan 364 kilogrammnyi hulladékot termel évente. Kiderült, hogy egyetlen egy cseppnyi használt étolaj ezer liter élővizet tud beszennyezni és hogy 1 tonna mobiltelefonból mintegy 150-szer több arany nyerhető ki, mint 1 tonna kőzetből. Áder János arról is beszélt, hogy egyénileg mit tehetünk a bolygónkért. A szelektív hulladékgyűjtés mellett azt is javasolta, hogy a használt étolajat adjuk le a benzinkutakon. Fontosnak tartja, hogy ne költsünk felesleges termékekre és hogy lehetőleg a régiónkból származó árukat vásároljuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában