Fejlesztés

2023.03.26. 10:56

40 év után újra az eredeti padok kerülhetnek az Angolkertbe

Az egykori esztergomi Czuczai-műhelyből érkezett az Angolkert egyedi padja és asztala.

G. D. V.

Somogyi Balázs és Lendik József elnök beszélik meg a teendőket

Forrás: Goletz-Deák Viktória

40 év után újra az eredeti padok kerülhetnek az Angolkertbe. A tatai Csurgó-Kút Egyesületnek sikerült megszereznie az eredeti öntőformákat. Somogyi Balázs, az egyesület alelnöke a Kemma.hu-nak mesélte el a padok történetét. 

– Négy évtized, ennyi telt el mióta Maurer-Klimes Attila vezetésével, három ütemben megtörtént az Angolkert rekonstrukciójának első üteme. Három év alatt, három ütemben alapos kutatás, felmérés, dokumentálás után az Angolkert új életre kelt. Ekkor fogalmazódott meg a vágy és a gondolat, hogy a kert megérdemelne egy saját padot, ami csak az övé, csak rá jellemző, egyedi, nem tömegárú. Így született meg hosszas formálás és alakítás után az esztergomi Czuczai-műhelyben a pad és asztal, ami kizárólag a tatai Angolkerté. Mi csak úgy emlegetjük, hogy a „Czuczai-pad”. Értő és jó ízléssel vezetett kezek munkája – mondta Balázs. Az évek során ezeknek a padoknak a többségét elvitték az Angolkertből: a Kodály térre és a volt KISZ táborhoz kerültek.

– Aztán tavaly megtörtént a csoda, kiderült, az eredeti öntőminták ott lapulnak a Czuczai-műhely padlásán amit Czuczai József fia, Ádám vitt tovább. Az elveszettnek hitt kincs előkerült! Ma pedig 40 év után Czuczai-padok érkeztek Tatára. Nem másolat, nem olyan mintha, hanem az eredeti minta alapján újraöntve – mutatta a padokat a városvédő. Az egyesület az ünnepek alatt sem tétlenkedett: a vasakat az utolsó apró öntési sorjától is megtisztították, alapozás után pedig már fent van az első réteg festék is. 

Balázs elmondta azt is, hogy adományokból tudták újraöntetni a padokat. 

– A pallók gyalulás és csiszolás után megszabadítva a gyantától, most a lazúrt viszik fel rá – számolt be a munkálatokról Somogyi Balázs, aki elárulta, hogy a sosem látott asztal is formálódik. Mint mondta: ezek többek, mint utcabútorok. Iparművészeti alkotások. 

– Idén lesz 25 éve, hogy Czuczai József mester az égi üllőkön dolgozik tovább, méltó emléket kívánunk állítani neki. A szükséges faanyag és festék már csak egy apró lépés ahhoz, hogy negyven év után újra a míves padok díszítsék a kertet – tette hozzá reménykedve Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában