Alkotás, örömmel

2023.02.03. 07:00

Zsofirka sikere: sorra kapja az elismeréseket a tatai Talentum szeretett tanára

Hajdú Zsófi, vagyis Zsofirka könyv illusztrációkat, diafilmeket készít, munkái kiállításokon szerepelnek. Díjakat gyűjt, mellette pedig gyerekeket tanít, nem is akárhogyan.

G. D. V.

A tatai grafikus munkáit nemcsak a közönség, de a szakma is elismeri.

Forrás: Beküldött

– Ezen a digitális táblán rajzolom meg a figurákat, amik azonnal látszanak is a monitoron. Ugyanúgy készítek vázlatot, több tervet, megrajzolom, amit szeretnék, több mozzanatban is, mire megszületik egy végleges szereplő. De nem kell külön bescannelni a rajzokat – engedett betekintést a tervezés folyamatába Zsófi. A mesekönyv, amely a grafikus legújabb illusztrációit tartalmazza, már nyomdában van.

– Folytatódik a Rezeda család mesekönyv-sorozat. Az új, harmadik kötet van éppen a nyomdában. A család ezúttal a Bakonyba megy kirándulni. Talán annyit elárulhatok, hogy új szereplőkkel és rengeteg fordulattal találkozhatnak majd az olvasók – avat be a grafikus. Az első két rész illusztrációját is ő készítette. A könyv érdekessége, hogy valójában egy gyerekeknek szóló „útikönyv”, ami egyben egy izgalmas gyerekregény is.

– Amikor megkapom a kéziratot, mindig olyan odaadással olvasom, mint egy kisgyerek, mert nagyon izgalmas, cselekményekben gazdag, nyomozós kalandregény, és az új rész is bővelkedik majd a rejtélyekben – mondta el Zsófi.

Így születnek a karakterek
A fiatal tatai anyuka keze alatt „életre kelő” figurák, szereplők stílusa függ attól, hogy hova, milyen kiadványba és milyen célcsoportnak készülnek. Egy figura tervezésénél először feketével vázolja fel a karaktert, megrajzolja különböző mozdulatokkal, arckifejezésekkel és aztán kidolgozza, „kiszínezi”, beleteszi különböző szituációkba.
A Rezeda családnál a hétterek épp olyan hangsúlyt kapnak, mint a figurák, hiszen felismerhető helyszíneket és épületeket kellett rajzolnia.

A tatai grafikus egyébként a Talentum Művészeti Szakgimnáziumban is tanítja mesterségét. Bár karaktereit könnyű felismerni, a művésznek nem esik nehezére az sem, hogy különböző stílusokban alkosson.

− Állítólag elég felismerhető és egyedi illusztrációkat készítek. De például, a nemrég megjelent, felnőtteknek készült a Gyűrű és a Sors könyve című diafilmnél egy picit klasszikusabb, romantikusabb képi világot kért a kiadó. A végeredmény némileg különbözik a tőlem megszokott stílustól, de hát eleve más korosztálynak is készült. És mivel én éppúgy vagyok tervezőgrafikus, mint illusztrátor, így nem jelent problémát, hogy más műfajban is jól érezzem magam, sőt néha remek kihívás egy-egy ilyen stílusgyakorlat. Szeretek kilépni a komfortzónámból – mondta Zsofirka. A diafilm, amelyet megemlített, 2022 őszén jelent meg.

Hajdú Zsófi a TRIXI könyvek kedvelőinek is ismerős lehet. Számos, a sorozatben megjelent mesének ő készítette el az illusztrációját. Közöttük a gyerekek visszatérő kedvencét, Tappancs kutyát is ő rajzolta, aki két kalanddal is visszatért tavaly.

Hajdú Zsófi két munkája is bekerült az Aranyrajzszög kiállításra. A Magyar Tervezőgrafika Pályázat nemzetközi zsűrije pedig mindhárom pályamunkáját beválogatta a Magyar Tervezőgrafika TOP 100 könyvbe. A Gerecse Natúrpark látványtérképe és A Rezeda család kalandjai az Alpokalján című mesekönyv illusztrációi a nyomtatott könyvbe, míg a gerecsetura.hu weboldal designja a könyvhöz tartozó digitális kiadványba kerül be.

− Tavaly év végén volt látható a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé Békéscsabán, és óriási boldogságomra bekerült egy munkám oda is, méghozzá a Sławomir Mrożek drámáihoz készült könyvterveim. Ez is pályázat alapján összeválogatott kiállítás, és nagyon büszke vagyok, hogy az anyagom ide és a hozzá tartozó csodaszép, napokban megjelent kiadványba is bekerült.

Papírok a rajzok mögött
Zsofirka Hajdú Zsófi 2008-ban szerzett vizuális kommunikáció diplomát egy francia főiskola budapesti székhelyén, a Visart Művészeti Akadémián. A tanulmányait nemrég újra kezdte és 2022-ben kapott tervezőgrafika diplomát a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

– A diplomamunkámat „Best of METU diploma” díjjal értékelték, és megkaptam a tavalyi év végén a szakomon a Grátánátalma-díjat is. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezt követően felvettek mesterszakra is, ahol az első félévben szintén nekem ítélték a Gránátalma-díjat. Ez Nagyon sokat jelent számomra, hiszen a tanári karban neves, a szakmában elismert példaképeim oktatnak – mondta büszkén Zsófi. A Gránátalma-díj a METU aktuális félévében átadott jelképes gránátalma, melyet a szakon oktató művész mesterek ítélnek oda az adott félév legkiemelkedőbb hallgatójának.

– A METU-n szerzett tudást és tapasztalatokat örömmel hasznosítom tanári munkámban is a tatai Talentum Iskolában is, ahol a végzős 13. osztályban tanítok grafikai tervezést és technológiát, illusztrációt. Nagyon szeretek együtt dolgozni a diákokkal nagyobb projekteken. A napokban volt egy kiállításmegnyitójuk a Tatai Várban, ahol csodásan szerepeltek, remek tervekkel, nagyon büszke vagyok rájuk. A kiállítás márciusig megtekinthető, mindenkinek szívből ajánlom.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában