Változás

2023.02.05. 14:08

Új elnököt választott Császár létfenntartásért küzdő 133 éves tűzoltósága

A nehézségekkel küzdőegyesületben rengeteg feladat, amely az új elnökre vár.

G. D. V.

A fennmaradásáért küzd a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az elmúlt fél évben billegett a léc, hogy megszűnik, vagy tovább működik a csapat. Ugyanis az egyesület volt elnöke, Egyházi Endre egészségügyi okok miatt lemondott 2022 nyarán. A helyére azonban sokáig senki sem akart jelentkezni. Elnök nélkül azonban nem működőképes a csapat. Többek között nem tudnak pályázatokat beadni, és a pénzügyeket sem tudják intézni.

Majd' másfél évszázada létezik a császári tűzoltóság
Forrás: KEM Katasztrófavédelem

Az egyesület


 

Császáron az elsők között alakult meg 1889-ben az Önkéntes Tűzoltó Egylet, ami  később Egyesületté alakult át. 2017-ben pedig megalakult a helyi mentőcsoport is, Császári Önkéntes Mentőszervezet néven. A sok pályázatnak köszönhetően megújult a tűzoltószertár, gyarapodott az eszközállomány, a mai előírásoknak megfelelően minden olyan technikai eszközzel rendelkezünk, ami a tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges. Jelenleg a Tűzoltó Egyesület 38 főből, az Önkéntes Mentőszervezet 16 főből áll.

 

Végül Akóts László vállalta a tisztséget, a napokban szavazták meg a társai. Az új elnököt a csapat minden tagja biztosította támogatásáról. Szüksége is lesz rá, mert a feladattal rengeteg munka és fellelőség fogja nyomni a vállát. Ahogy mondta: többségéről még elképzelése sincsen.

– Azért vállaltam a posztot, hogy a falunak működőképes tűzoltósága legyen. Nem szerettem volna, ha a 133 éves egyesületnek meg kelljen szűnnie – beszélt a döntése okáról az új elnök, aki elárulta, hogy már több, mint 12 éve a csapat tagja. Sőt a párja is csatlakozott vele együtt az önkéntes tűzoltókhoz.

Sok esetet láttak az évtizedek alatt
Forrás: KEM Katasztrófavédelem

– Amikor jelentkeztem, pékként dolgoztam Császáron, a feleségem pedig cukrász volt. Azóta a munkahelyem megváltozott, de az Ötéhez ragaszkodtam. Remélem elnökként is helyt fogok állni és kiérdemlem a belém vetett bizalmat - mondta László.

Egyházi Endre, az egyesület volt elnöke elmondta, hogy 2022 végén kapott a csapat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól 930 ezer forint támogatást. Ebből mintegy 630 ezer forint az ÖTE két autójának a biztosítása, a fennmaradó részből pedig az üzemanyagot fogják kifizetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában