2023.02.18. 20:45
Siskák versengtek az oroszlányi kegyekért - FOTÓK
Baracklekváros, túrós, és porcukros. Többségében ilyen ízű fánkok kerültek szombaton a II. Rákóczi Ferenc Klub asztalára, ahol nyolcadik alkalommal hirdették meg hagyományos siskasütő versenyüket a szlovákok. Az ítészek nemcsak az ízlelőbimbóikra hagyatkoztak, a küllem és az összhatás is fontos szempont volt pontosztáskor.
Bíróné Jucika (balra) sütötte a legfinomabb forgácsfánkot, ami Vargáné Vojnár Katalinnak is ízlett
Forrás: 24 Óra
Fotó: Flajsz Péter
Már a kora délelőtti órákban nagy volt a sürgés-forgás, hiszen az asszonyok több kilogramm lisztből gyúrták, majd sütötték a farsangi finomságokat. Csaknem száz fánk sült a vendégeknek, hogy ne a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve érvényesüljön a rendezvényen. Amíg a meghívottak csodájára jártak a kiállított daraboknak és a szép terítésnek, a zsűri is tett néhány kört az asztal körül: kóstolt és pontozott.
Siskasütő versenyt tartottak Oroszlányban
Fotók: Flajsz PéterFátrai Márta, Kis Imréné és Viczena Miklósné alkották az ítészek csoportját. A jutalmazásnál volt némi eltérés a zsűri véleménye között, végül megszületett az összhang a kialakult sorrendet illetően. A végeredményről csaknem egy óra elteltével határoztak, miután megkóstolták mind a tizenöt főszereplőt.
Gibicz Ferencné készítette a legjobb szalagosat, a forgácsfánk kategóriában pedig Bíróné Jucikának járt az elismerő taps. Az egyebek címszó alatt Tóth Istvánné is nevezett, aki a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott szombaton. Az idén három alkotás érdemelt különdíjat: a gőzfánk, a krumplis édesség és az ördögpirula. Előbbi Szigetvölgyiné Táborszki Erzsébet receptje szerint készült, utóbbi pedig Szikszai Jutka gasztronómiai jártasságát dicséri. A burgonyás különlegességet Nagyné Katalin hozta el a klubba.
A versenyről senki sem távozott üres gyomorral, de üres kézzel sem. Minden résztvevőnek járt egy emléklap és persze a következő megmérettetésre szóló meghívás. Szabó Istvánné Betka szlovák nemzetiségi elnök szerint a világjárvány hatásai nem múltak el nyomtalanul: a korábbi években sokkal többen neveztek, de alapul véve a tavalyi számokat, az idén már jobb volt a felhozatal. Lapunknak elmondta, nagyon örül, mert akárhogy is alakul a résztvevők száma, mindig tudják tartani azt a színvonalat, amiért megéri ellátogatni az oroszlányi siskasütőre.