Főhajtás

2023.02.22. 18:02

Koszorúzással és filmmel emlékeztek meg Tatán a kommunista diktatúra áldozatairól (fotók)

Michl József polgármester hálát mondott azoknak, akik példát mutatva szembe mertek szállni az elnyomással.

Goletz-Deák Viktória

A városvezetők koszorút helyeztek el az emlékműnél

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Megkoszorúzták a kommunizmus áldozatainak emlékművét Tatán szerdán. Michl József, Tata polgármestere az eseményen hálát mondott azoknak, akik abban az időszakban is szembe mertek szállni a kommunizmus ideológiájával és az elnyomással.

- Nekünk az dolgunk, hogy azt akadályozzuk meg, hogy még egyszer egy ilyen átkozott rendszer a magyarságra, mások uralma, egy olyan ideológia uralma ránk törhessen, amivel megnyomorítanak bennünket. A mai élőknek ezért kell rendszeresen emlékeznie, és ezért kell felelevenítenünk a történelemnek ezt a sötét időszakát. És a gyermekeinket erre folyamatosan megtanítani és megismertetni velük mindent. Legegyszerűbb, ha minden család elmeséli a saját történetét a gyerekeknek - mondta a város vezetője.

A megemlékezés részeként a délután folyamán a résztvevők, az emlékezők és az érdeklődő két időpontban is megtekinthették  Varga Ágota: Megbélyegzetten című dokumentumfilmjét az Est Moziban. A film, egy 14 éves oroszlányi fiú életét mutatja be, akinek emlékeiről egy ma már felnőtt férfi mesél el. A rendező a főszereplő egykori osztálytársa volt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában