Közösségépítés

2023.02.12. 06:15

Két disznóból készült a kolbász a banai böllérnapon (fotók)

Töltötték a kolbászt, készítették a forralt bort szombaton a banai művelődési ház udvarán, ahol immár második alkalommal szerveztek böllérnapot.

Körtvélyfáy Dina

Készül a kolbász

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Kovács Frida főszervező elmondta, az esemény ismét önzetlen támogatók segítségével jöhetett létre. Már kora reggel összegyűltek a disznóvágásra, két malacot kezdtek el feldolgozni. Tíz óra körül már kezdetét is vehette a nagy népszerűségnek örvendő kolbásztöltő, illetve a forralt bor verseny. Előbbire hat, utóbbira pedig öt csapat nevezett. A versenyzők Tatabányáról, Banáról és Bőnyről érkeztek.

Az együttesek szorgosan töltötték a kolbászokat, a nagy versenyben az is előfordult, hogy a csapattagok össze is szólalkoztak, főként, ha valamit nem találtak. A konfliktusokat azonban remekül oldotta a pálinka, ami meleget is adott a hűvös időben.

Toma Richárd polgármester örömét fejezte ki, hogy a helyi vállalkozók segítenek abban, hogy hagyományt teremthessenek a rendezvényből. Meghívásukra dr. Veres Zoltán megyei jegyző is csatlakozott a programhoz. A polgármester úgy vélte, ez az esemény, akárcsak a nyáron rendezett családi nap, az összetartozást erősíti a településen, van igény a közösségépítésre. Az itt feldolgozott húst a nőnapon is megkóstolhatják majd a település lakói, illetve füstölnek is fel belőle, amelyet kirándulások és húsvét alkalmából fogyasztják majd el.

A rendezvényen idén is részt vett az Áchili is. Márkus Béla arról beszélt, ezúttal is Kovács Frida meghívására érkeztek, amelyet nagyon köszönnek. A csilik mellett csilikrémekkel, káposztasalátával, gyöngyhagymával is készültek.

– Imádunk ide jönni, nagyon jó a társaság, sok a régi ismerős – mondta Márkus Béla. – Igazi disznóvágás feeling. Itt nem az a cél, hogy minél több termékünket értékesítsük, hanem az, hogy részt vehetünk ezen az alkalmon. Persze a disznótoroshoz jólesik egy kis csili, káposztasaláta...

Az alkalmon az édesszájúakat kürtőskalács is várta, illetve borokat is kóstolhattak. A gyerekek a művelődési házban télűző álarcokat készíthettek, amelyeket a délutáni tábortűznél is viselhettek. Akadt olyan apróság, aki lufival szórakoztatta magát, mások a kolbásztöltés folyamatába is becsatlakoztak, segítették a kemény munkát.

A nap során a roma nemzetiségi önkormányzat zenekara is muzsikált, az időseknek pedig magyar nóta és operett műsorral készültek a szervezők. A fiatalok pedig színházi előadást tekinthettek meg a művelődési intézmény falai közt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában