Találkozó

2023.02.26. 18:22

Kárpátaljaiaknak szerveztek találkozót a Bánhidai Református Templomban

Lélekemelő találkozót szerveztek a Bánhidai Református Templomban. Zsúfolásig megtelt az épület, ahová a környéken élő kárpátaljai hívőket is meghívták. Sokan karonülő gyermekekkel érkeztek. 

Sugár Gabi

Balogh Zoltán és Zán Fábián Sándor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Szilágyi Sándor lelkipásztor köszöntötte a híveket. Az imádságos találkozón részt vett Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, aki az elmúlt év nehézségeiről, a világot megváltoztató háború kitöréséről is szólt. Sokan otthonról hazajöttek, így az elmúlt évben felújított kárpátaljai templomok, óvodák és iskolák nagy része elcsendesedett. Kevesen maradtak. Szétszakadtak családok, generációk. Nagy hiányérzettel kell megküzdeniük naponta a határ mindkét oldalán élőknek. 

− Az otthon maradottak mégis reménykednek. Zán Fábián Sándor kiemelte: ritkítanak bennünket a körülmények, de a szentírás szerint: a fának is van reménysége. A lélek jelenlétéért kell imádkozni – hangsúlyozta. Hogy újra egyesülhessenek a családok.

Tanítanak
Balogh Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kiemelte: nehéz, ugyanakkor csodálatos is ez nap. Azokat, akik ma ebben a templomban ülnek, és nem odahaza, a lelki éhség sodort ide. Ők, a nehéz helyzetben lévők tanítanak bennünket. Összetartozásra, egymás iránti tiszteletre. Példamutató magatartásuk a helyben élők számára is mintát ad. Menni vagy maradni? Súlyos kérdés – hangsúlyozta. - Legyen elég imádság, hogy jó döntés szülessen majd.

− Találkozzunk otthon, biztonságban! - zárta beszédét.  

Hamar László, az óvárosi közösség lelkipásztora a találkozó előzményeiről elmondta: évek óta tapasztalják, hogy egyre többen csatlakoztak a gyülekezethez a határon túlról. Az egy éve dúló háború miatt pedig még többen jelentkeztek. 

Különféle módon próbálják segíteni őket: ha szükséges, gyűjtéseket szerveznek, vagy lelki támaszt nyújtanak. S örömmel szervezték meg ezt a találkozót, ahol közösen imádkozhatnak Kárpátaljáért.
A beszédek és imádságok alatt sokan törölgették a szemüket. Verses műsor következett, és beszélgetés, szeretetvendégség zárta a találkozót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában