Történelem

2023.02.01. 10:29

Helytörténeti előadást hallhattak a nyugdíjas iskolaigazgatók

Klubot hoztak létre a közelmúltban Tatabányán a nyugdíjas iskolaigazgatók. A tagok legutóbb a Szlovák Házban hallhatták Jóna Imre nyugalmazott iskolaigazgató, pedagógus-történész helytörténeti előadását.

Sugár Gabi

Jóna Imre tartott előadást a Szlovák Házban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Ismét sokan jöttek el a találkozóra, ahol Kovács Zoltánné és Mózes Gáborné üdvözölte az érkezőket. A nyugalmazott intézményvezetők örömmel köszöntötték egymást. Kovács Zoltánné után Jóna Imre vette át a szót. Másfél évvel ezelőtt jelent meg példamutató összefogás eredményeként a Fejezetek Tatabánya város elődközségeinek életéből, képviselő-testületi munkájáról a várossá egyesítés előtt (1944–1947) című kötete. Ebből, és további kutatásai eredményéről számolt be a fórumon. 

Jóna Imre a rendezvény helyszínének történetével kezdte előadását. A Szlovák Ház helyén működött a legelső, latin nyelvű alapiskola, mellette a postakocsi állomás az 1600-as években. Ezekben az időkben, a török uralom alatt fontos volt, hogy minél többen dolgozzanak a földeken és az is, hogy ne térjenek át az iszlám hitre, mert így külön adó fizetésére is lehetett kötelezni az itt élőket. A török kiűzése után a flamand és vallon zsoldosok a reformátusokat, evangélikusokat tizedelték meg. Voltak olyan vidékek, ahol templomokba terelték az ott élőket, majd azokat rájuk gyújtották. A terület 1727-ben került az Eszterházy család tulajdonába. Óriási fejlődés indult meg: lakásokat építettek, téglagyárat. Németek mellett szlovákok és magyarok is letelepedhettek, és a nemesi család igyekezett az itt élők számára nyugodt körülményeket biztosítani. 

Az 1848/49-es szabadságharc is érintette a területet. Bánhida teljes mellszélességgel csatlakozott a forradalmi elvekhez, ennek később negatív következménye is lett. A legnagyobb változást az 1890-es években a MÁK Rt. megjelenése hozta. Megvásárolta az összes szénkitermelési jogot, és megindult a bányászat a területen. A hagyományos paraszti élet teljesen megváltozott: sokan a bányában dolgoztak, szabadidejükben művelték földjeiket. Tatabánya nagyközség is megszületett. A betegek, rokkantak részére Száron hoztak létre egy telepet. A munkások addig lakhattak a hatajtósokban, amíg aktívan tudtak termelő munkát végezni. 

A trianon utáni állapotról az előadó elmondta: tizennyolc országból érkeztek ide munkások. Felsőgallának az 1938-as összeírás alkalmával 15570 lakója volt. Zömében magyarok, kettőezer felett volt a németek száma, de voltak kisebb számban más nemzetiségűek is. Felekezetüket nézve a legtöbben, 12635-en római katolikusok voltak, a reformátusok csaknem kétezren, a többiek görög katolikusok, evangélikusok, görög keleti vallásúak és izraeliták. Később a kereskedelemben, gyógyításban főként a zsidók vállaltak főszerepet. A második világégés mérhetetlen károkat hozott a közösségüknek. A négy községből négyszáznál is több embert hurcoltak el, 45-en tértek vissza, és közülük 27-en el is menekültek az országból. Az előadó beszélt arról, hogy Alsógallán és Felsőgallán a németek, Bánhidán a szlovákok milyen tortúráknak voltak kitéve a háború alatt és után. Négyszáz oldalas könyvében szerepel, hogy milyen módon érintette az elődtelepüléseket a nyilas uralom, a zsidó deportálás, a holokauszt, a kitelepítés, és a lakosságcsere.

Rabtáborokról is gyűjti az információt

Jóna Imre jelenleg a tatabányai rabtáborokat kutatja. Tíz éve gyűjti a forrásokat, dokumentumokat. 

– Kevesen tudják, hogy 1953. márciusában a hazánkban dolgoztatott politikai raboknak csaknem 10 százaléka Tatabányán volt – mondta. Rákosi Mátyás 1951. október 21-én részt vett a Tatabányai Bányász Konferencián, ahol beszédében széntermelésre buzdította a bányászokat. Ekkor derült ki, hogy nincs elég munkáskéz. Az első rabtábort ezért 1952. januárjában kezdték telepíteni.

Tatabányán négy működött, és idetartozott az oroszlányi bányatábor is. Több funkciójuk volt. 

– A vasútállomás környékén volt a városépítő rabtábor, ahol 360 főt dolgoztattak. Gyakorlatilag a piactérig építtették fel velük a városrészt: óvodát, iskolát, a megyei rendőrkapitányságot, tanácsot, és 860 lakást, és ez volt az újvárosi „1-es számú szomszédsági egység”. A másik tábor a kőbányában volt, a cement és mészműveknél csaknem ötszázan dolgoztak. Három rabtábort működtetett a bánya, ezekben 2500-an voltak. 1953-ban megszüntették a városépítőt és a kőbányához tartozót éppúgy, mint például a recskit, de a szénbányászati trösztnél 1956. október 27-28-áig dolgoztatták a rabokat. 

A helytörténész foglalkozik a tatabányai szénbányászati trösztnél működtetett besúgó hálózattal is. 

– Volt olyan besúgó, aki 361 embert jelentett fel. Az 5-15 év börtön kiszabása mellett halálos ítélet is született. Azok, akik döntöttek másokról, itt éltek a többiek között, a helybeliek nem tudtak róluk. 

Az elhárításnak ugyanis titkos lakásai voltak, itt tartották a kapcsolatot a besúgókkal a rendőrtisztek. Öt ilyen ingatlant tárt fel eddig a helytörténész. 

– A nevek is megvannak. Abban az esetben, ha valakivel szemben van jogerős bírói ítélet, akkor napvilágra hozhatom, ha nem, akkor a halálát követően 30 évnek kell eltelnie a nyilvánosságra hozatalig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában