Finomságok

2023.02.05. 15:30

Felvirágoztatták Tatabánya egyik első éttermét

Tatabánya első éttermei között nyitott Alsógallán a Vadvirág, amely 35 éve fogadja vendégeit. A jeles évforduló kapcsán H. Nagy Rolland tulajdonos osztotta meg lapunkkal a családi vállalkozás sikerének receptjét.

Wágner Zsanett

Évtizedeket ugrunk vissza az időben, mikor beszélgetni kezdtünk. Előkerülnek írásos emlékek és kordokumentumok. Kiderül, hogy az építmény Fellner Jakab kéznyomát őrzi, a híres építész tervei alapján készült, 1768-ban. Az alsógallai épület száz évvel később, az 1860-as években, már magántulajdonban volt. Az azt megelőző időszakban pedig híres lóváltóval egybekötött postaállomásként működött Budapest és Bécs között. A birtokot később H. Nagy Ferenc megvásárolta a Góger családtól, sok vadvirággal a környéken. Innen ered az a bizonyos étteremnév, amit szinte minden tatabányai ismer. 

Az étteremkomplexum kedvelt esküvői helyszín is
Forrás: beküldött

– Sokaknak nem újdonság, hogy négy településből született Tatabánya. Ebből az egyik Alsógalla, ahol a mai napig élnek a sváb hagyományok. Arra törekedtünk, hogy mind ételeinkben, mind pedig az étterem miliőjében észrevehető legyen a svábság – mondta Rolland, aki három évvel ezelőtt vette át a családtól a stafétát. Az elmúlt években rengeteg újítást vehettek észre a törzsvendégek: nemcsak gasztronómiai különlegességekkel és tematikus rendezvényekkel találkozhatnak, hanem a kezdeti negyvenes férőhely mellett ma már három teremben tudják fogadni a vendégeket.

Sokféle ízzel találkozott

– Tíz év alatt körbeutaztam a világot. Párizs, Milánó és New York kifutói vártak rám, de jártam Floridában, Madeirán, Indiában és Ázsiában. Sokféle ízzel találkoztam az utazásaim alatt. Egyszer csak befészkelte magát egy gondolat a fejembe és nem hagyott. Miért ne tudnám mindezt itthon kamatoztatni – tette fel a költői kérdést Rolland, aki gasztronómiára cserélte a modellszakmát. Modern konyhatechnológiai újítások kezdődtek, miközben a Vadvirág séfjei megőrizték a magyar konyha jellegzetes és jól bevált ízeit. Nagy segítséget jelentett például a szuvidálás, azaz a vákuum alatt való főzés, vagy éppen a zsírban eltevés, a tartósítás vagyis a konfitálás. Ritka alapanyagok is megjelentek az étlapon, például a marhapofából készült pörkölt, de kapható náluk bárány és a kecskehús, vagy éppen mangalica és a szarvashúsból készült ételek is szépen fogynak. Az állandó étlap mellett minden héten különleges heti ajánlatot készítenek. 

– Az elégedettség a vendég arcán. Nekem ez a legnagyobb dicséret – válaszolt Rolland, amikor a szakmai elismerésekről és azok fontosságáról kérdeztük. Mivel nagy kritikus hírében áll és imád étterembe járni, szereti azt adni a vendégeknek, amit ő maga is szívesen elfogyasztana. Vallja, mindez igaz a felszolgálástól elkezdve a tálaláson át, a szép terítékekig. Minden a lehető legjobb legyen.

Archív fotókon a régi Vadvirág Étterem gárdája. A kép jobb szélén az alapító, H. Nagy Ferenc, jobbról a harmadik pedig az egyik gyermeke, Krisztián
Forrás: beküldött

– Az étel csak minőségi alapanyagból készülhet, de csak akkor lesz tökéletes, ha megfelelő időt szánunk rá – vallja Rolland, aki szerint a 21. század legnagyobb betegsége a rohanás. Mottója szerint jót enni és jóllakni csak nyugodt körülmények között lehet. – Nyáron grillesteket tartunk és minden hónapban zenés rendezvénnyel készülünk. Legközelebb sváb bálra készülünk. Kolbászos burgonyalevessel, barnasörös marhapofával, oldalassal és barackos-vaníliás fánkkal kedveskedünk a vendégeknek – zárta szavait a tulajdonos.

Minőségi alapanyagokból finom ételek készülnek
Forrás: beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában