História

2023.02.05. 17:00

Egy egész utcát elfoglalt, most új helyre költözik az esztergomi piac - itt a története

Hernádi Ádám polgármester január 30-án arról posztolt Facebook-oldalán, hogy 91 nap múlva megnyílik Esztergom új piaca. A Simor János utcában napról napra újabb munkafázissal előrébb lévő létesítményt már nagyon várja a közönség és a helyi kereskedőtársadalom is. A tavaszi megnyitásig felidézzük az esztergomi piac jelentőségét, történetét.

P. Z.

Esztergom, piac a ~80-as években

Forrás: Facebook/Régi Esztergom

Fotó: Gerendás Csilla

Akármekkora közhely, de mégis tagadhatatlan: Esztergomban már Szent István óta él a kereskedelem. Az Esztergom a magyar állam bölcsője című könyvben Horváth István régész így ír: „A Várhegy alatti fejedelmi, majd királyi szolgálónépek, kézművesek, kereskedők településeiből alakult ki az Árpád-kori Magyarország legjelentősebb városa – az ország gazdasági életének legfontosabb helye.” 

Ezért állítjuk ma is, hogy e helyen már ezeréves a vásározás, vagy ha úgy tetszik, a piac, mint intézmény működése. 

Esztergom, piac a Széchenyi téren 1899-ben
Esztergom, piac a Széchenyi téren 1899-ben
Forrás: Fortepan/Glatz Ödön

A város piaca a korábbi központi terekről mintegy 70 évvel ezelőtt az akkori Zalka Máté, ma Simor János utcába költözött. Gyakorlatilag évtizedekig egy egész utcát elfoglalt.

Esztergom, piac a Simor jános utcán 1972-ben
Esztergom, piac a Simor János utcán 1972-ben
Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

A ma embere Esztergomban a városi piac hol sikeres, hol viszontagságos időszakaira emlékezik főként, melyről a városi újságban 2011-ben többek között így írtak: „Nem véletlenül került bele az Esztergomról szóló idegenforgalmi kiadványokba a város piaca, mint turistalátványosság és vásárlócentrum. A nevezetes utcarész, a Piac utca, mely tulajdonképpen a Simor János utca észak-nyugati felében található egy-egy nagypiaci napon több ezer embert vonz a nyári idényben. Az ezer négyzetméteres szakaszon ekkor száznál is több kereskedő és termelő kínálja portékáit, főként élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, száraz-árut, alkoholt, húsárut, édességet, pékárut, virágot. Ezek mellett a nagypiaci napokon főleg iparcikk is megjelenik nem is kis kínálatban, megy itt többek között ruha-, cipő-, játék-, háztartási felszerelések-, szórakoztató elektronikai-, barkács és szerszámféleségek árusítása. 

ESztergom, piac a ~70-es években
Esztergom, piac a ~70-es években
Fotós: Bóna József / Forrás: Facebook/Régi esztergom

A piac tehát meglehetősen szerteágazó kínálattal bíró hely, ahol már hosszú évtizedek óta hagyományosan jó az áruk – főleg a zöldség és a gyümölcsfélék – minősége, ahol az esztergomiak gyakran találkoznak egymással úgy, mint egy ókori görög fórumon egykoron. Az idelátogató turisták is nagy előszeretettel választják a piacot, mégpedig nem másért, mint a tradicionálisan jó hírű magyar zöldségért és gyümölcsért, valamint a zsibongó, pezsgő, színes forgatagért, amit ott tapasztalnak.”  

Esztergom, piac a ~80-as években
Esztergom, piac a ~80-as években
Fotós: Gerendás Csilla / Forrás: Facebook/Régi Esztergom

A történet folytatása a 2017-től kezdődő, a Simor János utca sétálóutcává alakítást célzó teljes rekonstrukció volt, majd ezt követte a vegyesen fedett és nyitott kialakítású piac építése. A számos hagyományos és új funkcióval bíró létesítmény majdani kinézetéről az építkezés kerítésén helyeztek el képeket, de a komplexum nagy része már most jól látszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában