Karrierépítés

2023.02.08. 14:59

Edutus Egyetem: számos előnye van a duális képzésnek

Az ország felsőoktatási intézményekben egyre népszerűbb a duális képzés. Így van ez az Edutus Egyetemen is. A felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális, gyakorlatorientált képzésről van szó. A hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Mórocz Károly

Pécsi-Janics Viktória két éve végzett az Edutus Egyetem duális képzésén, az Otto Fuchsnál volt gyakorlaton, azóta a HR osztályon dolgozik, koordinátor munkakörben

Forrás: Beküldött

Jelenleg a következő szakok közül választhatnak az érdeklődők: gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, műszaki menedzser, mechatronikai mérnök (Tatabánya), turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás (Budapest). Lényeges, hogy nincs létszámlimit, "csak" meg kell találni a fogadó céget. Némethné dr. Gál Andrea rektorral arról beszélgettünk, miért érdemes ezt a képzési formát választani.

– A duális képzés során az elméletet az iskolában, míg a gyakorlatot az együttműködő vállalatnál tanulják a hallgatók – mondja a rektor. – A képzés során a közreműködő vállalat a tananyaghoz szorosan illeszkedve, formálisan is oktatja a hallgatókat. Ennek eredményeként olyan munkaerő kerül ki a felsőoktatásból, amely azonnal, további vállalati továbbképzés nélkül képes munkába állni. Lényegesnek tartom, hogy a duális hallgatók 3,5-4 évig folyamatosan egy vállalatnál tudják elsajátítani a gyakorlati ismereteket, és az a jellemző, hogy a diploma megszerzése után ott is maradnak. A duális formában tanuló hallgatók a tananyagon túl lényegesen több tapasztalatra tesznek szert, ezért munkaerő-piaci esélyeik, kilátásaik meghaladják a hagyományos képzési formában tanulók lehetőségeit. A hallgatók csaknem ugyanannyi időt töltenek a vállalatnál, mint a felsőoktatási intézményben. Az a szokás, hogy december közepétől február elejéig, majd május derekától a nyár végéig tart a gyakorlat, négy hét a fizetett szabadság. Ettől persze a vállalat kéréseit figyelembe véve rugalmasan el lehet térni.

Hogyan lehet duális képzésre jelentkezni?

Az első dolog - aminek a határideje február 15. - a jelentkezés az Edutusra a felvi.hu-n, a fentebb felsorolt képzések valamelyikére. Ez az eljárás egységes a duális és normál képzésekre jelentkező hallgatók esetén. Ezt követi a jelentkezés a vállalati gyakorlóhely képzésére: a felvételi követelményeket a cégek határozzák meg, és az eredményről értesítik a jelentkezőket. Egy hallgató több szakra és – akár egy szakhoz kapcsolódóan is – több vállalati gyakorlóhelyre is jelentkezhet. Akkor válik valaki duális képzésű hallgatóvá, ha felvételt nyer az egyetem valamely duális formában meghirdetett alapszakjára, majd ehhez kapcsolódva valamely vállalati gyakorlóhelyre is. – Ha a hallgató az adott szakhoz kapcsolódóan egyetlen vállalathoz sem nyer felvételt, három lehetősége van – teszi hozzá Némethné Gál Andrea. – „Hagyományos” hallgatóként kezdi meg és folytatja tanulmányait; vagy  ha a szakhoz kapcsolódó valamelyik cég 2023 szeptemberében folyamán pótfelvételit hirdet a be nem töltött duális hallgatói helyekre, akkor 2023 őszétől megkezdheti duális tanulmányait; illetve 2024 februárjában is jelentkezhet vállalati gyakorlóhelyre, tehát a tanulmányok 2. félévében van még lehetőség bekapcsolódni a duális képzésbe, de később már nem. A duális képzésű hallgató határozott idejű munkaszerződést köt a vállalati gyakorlóhellyel a képzés teljes idejére. A szerződés határozott idő előtti felmondására – a vonatkozó jogszabályok, valamint a munkaszerződés által meghatározott keretek között – mindkét félnek lehetősége van. A hallgatói munkaszerződés felmondásával a hallgató bármikor visszatérhet a „hagyományos” képzési formába. További részletes információk olvashatók a www.dualisdiploma.hu weboldalon.

– A hallgatói munkaszerződés megkötése után a teljes tanulmányi időre juttatás jár – hangsúlyozza a rektor. – A juttatás mértéke a mindenkori minimálbér 65 százaléka havonta, ami adó- és járulékmentessége miatt nettó összegként értelmezhető, pillanatnyilag 150 800 forint. A cégek számára sem mellékes, hogy ilyen esetben nincsenek további munkaadói terheik. Hozzáteszem, hogy az elméleti képzés idejére is jár a juttatás. A képzés egyébként pluszmunkát jelent a hallgatók számára, mivel a felsőoktatási követelmények megegyeznek a „hagyományos” formában tanuló hallgatókéval, ugyanakkor szakmai gyakorlati képzés kapcsolódik a képzési idő minden egyes félévéhez. Cserébe ez a képzési forma vonzó elhelyezkedési lehetőséget és az átlagosnál gyorsabb előmenetelt tesz lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában