2023.02.04. 15:30
Disznóvágás Környén: fotókon a finom falatok és a zenés kóstolás
Első alkalommal szervezett a német nemzetiségi önkormányzat hagyományőrző disznóvágást Környén. Sváb ételek készültek, és délben zenés kóstolóra várták a falu lakóit.
Vidán hangulatban vágták a disznót Környén
Forrás: beküldött
A nagy szél sem tántorította el a hagyományos disznóvágás szervezőit: a 250 kilogrammos termetes disznót Kolozsvári József, helyi őstermelő bökte meg, majd szállította a Tájházba február 4-én, szombaton. Az állatot a német nemzetiségi önkormányzat mellett a Környei Németek Baráti Körének és a helyi kultúregyesületnek a tagjai dolgoztak fel.
Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke avatott be a részletekbe a helyszínen. A hatalmas disznót hagyományosan perzselték meg. A sötét bőrét még ki is tetoválták:
Környe 2023
– ez került rá, majd alaposan lekaparták és lesikálták az egészet. A hatalmas disznó részeinek feldolgozásán egy-egy csoport dolgozott. Az épületben panírozták a húsokat, a tornác alá húzódott társaság két méretes tűzhelyen sütötte a húst, s már készítették elő a káposzta gombócainak az alapanyagait is.
Egy hagyományos sparhelt is be lett fogva. Nemrégiben kapták ajándékba a Nógrád megyei Vizslás polgármesterétől, aki a legutóbbi falumegújítási konferencián tett ígéretet a beszerzésre.
Hagyományőrző disznóvágást rendeztek Környén
Fotók: Novotni ÁkosA szél néha felkapott egy fedőt vagy félig töltött poharat. Reggel rövid ideig még áramkimaradás is volt – mesélték. Ám a közreműködők jókedvét ez sem befolyásolta.
A pajtában öt üstben rotyogott a forró lé, sült a háj, s töltötték a férfiak a kolbászokat. Az ízekért is Kármen felelt, így folyamatosan szólongatták. Látszott, hogy a társaság összeszokott.
Gyakran segítünk egymásnak otthon is, s az elmúlt héten kiváló lehetőségünk volt főpróbát tartani a vértesszőlősi böllérversenyen. A hagyományőrző disznóvágás ötlete már évek óta felmerült, s mivel évente igyekszünk egy-egy új programelemmel gazdagítani a repertoárunkat, úgy gondoltuk, most érkezett el ennek a pillanata. Kis csapatokat hoztunk létre, s egy-egy folyamatot visz végig mindenki
– mesélte az elnök, aki azt is elárulta, hogy hagyományos sváb ételekkel készültek: reggelire hagymás vér és resztelt máj várta a korán kelőket. Ez utóbbi hamar el is fogyott. Délelőtt készültek a főételek. A pecsenye, a véres és a májas hurka, a retró rántott hús, a káposzta, s az orjaleves mellett a sült csülök.
A sváb konyhára jellemző módon készítjük el őket. A hurkába például zsemlét is teszünk, amit abálével forrázunk le. Az orjalevesben pedig már rotyog a disznó feje. A toros káposztát is abálével öntjük fel, s húsos gombócokkal gazdagítjuk
– fogalmazott az ízek felelőse. A sváb csülök a sütőben készült: savanyú káposztára burgonya és a tetejére csülök került. Délben lehetett ellátogatni a tájházhoz, s a kóstolás mellett támogatói jeggyel haza is lehetett vinni a finomságokból. Közben zenei aláfestés is volt. A Stúdium Étterem jóvoltából pedig forró csokoládét és teát, valamint forralt bort is kínáltak.
A támogatói jegyekből befolyt bevételt a helyi német nemzetiségi dalkör javára fordították. Ők azok, akik szinte minden eseményen részt vesznek.
Az itt kisütött zsír jövő héten is főszerepet kap. Szombaton szervezzük a hagyományos tollfosztást délután, s zsíros kenyeret, töpörtyűt kínálunk majd a résztvevőnek. Az idén ezt követően a hagyományos programokat bonyolítjuk majd le
– sorolta Tirhold Kármen. A hagyományőrző diszonóvágásra az asszonyok süteményekkel is készültek. Hájas lekváros mellett töpörtyűs pogácsa, sörkifli, kakaós kalács is került a tálcákra, s természetesen koccintottak is házi fogópálinkával.
Disznóságok készültek Környén - mindenki örült neki
Fotók: beküldött