Segítségnyújtás

2023.02.16. 07:00

A tatabányai terepjárósok higéniás adományokat küldenek Törökországba

ATatabányai 4X4 Terepjárós, Polgári Védelem és Önkéntes Tűzoltó Egyesület ugyan Törökországba nem jutott ki, de itthonról, gyűjtéssel segít a katasztrófa károsultjain.

Sz. N.

Tízezrek vesztek oda a törökországi földrengésben

Forrás: MTI

Már több mint egy hét telt el azóta, hogy erős földrengések rázták meg Törökországot és Szíriát. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A katasztrófa halálos áldozatainak száma már megközelíti a 40 ezret. A nemzetközi segítség azonnal érkezett, a világ minden tájáról indultak el speciálisan képzett mentőkutyás egységek az esetleges túlélők utáni kutatáshoz. 

Több magyar szervezet tagjai és kutyái is azonnal Törökországba indultak, de hogy katasztrófahelyzetekben kik azok, akik kiutazhatnak, arról Körösladányi Zsombor, a Tatabányai 4X4 Terepjárós, Polgári Védelem és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke beszélt portálunknak. 

– Elsősorban az állami mentőcsoportot, a HUNOR hivatásos mentőszervezetet értesítik. Ők rendelkeznek megfelelő technikai háttérrel és jól képzett személyi állománnyal. Amennyiben a károsult ország igényli a nemzetközi segítséget, őket delegálják hazánk képviselőjeként. A többi mentőszervezet karitatív szervezetek égisze alatt és pénzügyi támogatásával küldik csapataikat, akik szintén rendelkeznek technikai eszközökkel és mentőkutyákkal.

Kevés olyan szervezet van, amely egy ilyen segítségnyújtást önerőből tud finanszírozni. Jelen helyzetben a mentőcsapatok kiutazását Magyarország saját költségvetésből, valamint a török kormány, légitársaság és nagykövetség biztosította. 

A kisebb csapatok még nem mindenben állnak készen egy ilyen útra, hiszen itt nem csak a kiutazás költsége, ami felmerül. Körösladányi Zsomborék bár kiutazni nem tudtak, itthon azonnal adománygyűjtő kampányba kezdtek. Az egyesület mindig is fontosnak tartotta a segítségnyújtás ezen formáját is. 

– Felvettük a kapcsolatot a török konzulátussal, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ruhákra már nincs szükség, mert rengeteget kaptak, ezért mi arra fókuszáltunk, hogy higiéniás termékeket, pelenkákat, takarókat és hálózsákokat gyűjtsünk a bajbajutottaknak. Az adományokat három másik önkéntes csapattal, valamint sok civil felajánlóval karöltve összegyűjtjük, és a jövő hét elején felszállítjuk Budapestre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában