Főhajtás

2023.02.17. 14:54

A doni hősökre emlékeztek Bajnán (fotók)

Pénteken Bajnán tartották meg a XXIII. Doni Hősök Emléktúra záróeseményét, melynek keretében fejet hajtottak a katonai temetőben, illetve megkoszorúzták a főtéren található I. és II. világháborús emlékművet is.

Walczer Patrik

Elsőként Erős Gábor országgyűlési képviselő és Pallagi Tibor polgármester (jobbra) koszorúzott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A főtéren Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, köztük Mudra József ezredest, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnokát, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, a Csatti menetszázad megjelent tagjait, a díszőröket, hagyományőrzőket, a túrát végrehajtó szervezetek, a történelmi egyházak és az elhunytak képviselőit.

Kijelentette, hogy a településen élőknek rendkívül fontos a múlt ápolása, különös tekintettel a két világháborúban elhunyt katonákra, akiknek családtagjai, gyermekei árván nőttek fel.

– Hősök ők, vagy áldozatok? Ezt a kérdést tesszük fel a leggyakrabban. Nem kell választani, mindkettő igaz lehet egyszerre. Nem készültek hősnek, élni akartak, épségben hazajutni, családot alapítani és semmiképpen sem idegen földön maradni örökre. De amikor besorozták őket, tudták, hogy akár életüket is adhatják a hazáért, úgy, ahogy ezt csak a hősök teszik – mondta.

Véleménye szerint ők mindannyian áldozatok is voltak egy, az ember legrosszabb természetét megmutató korban. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy szélsőséges eszmék soha többé ne fordítsák egymás ellen az itt élő népeket és ne szenvedjenek, ne haljanak meg ártatlanok hazug szavakat követve. Megnyugvást kívánt az áldozatoknak, emléket a hősöknek, megbecsülést az emlékezésnek és Isten oltalmát a túlélőknek.

Ezután Mudra József ezredes fogadta Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a túra főszervezőjének, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat és a Csatti menetszázad vezetőjének jelentését, majd Kollár Anna bajnai diák elszavalta Albert Ferenc A doni harcmezőn című versét.

A béke az élet
A rendezvény után a közösségi házban vendégelték meg a meghívott vendégeket, ahol Erős Gábor országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt. Az Ukrajnában zajló háború kapcsán kijelentette: most az a legfontosabb, hogy örüljünk annak, hogy béke van, ami egyben az életet is jelenti. Jásdi Balázs hangsúlyozta, hogy több éve kezdték el hirdetni, hogy nemcsak az elesett, hanem a hazatért katonák is ugyanúgy hősöknek számítanak. Emiatt fontosnak tartja azt is, hogy az emlékművekre a megmenekültek, hazatértek nevei is felkerüljenek.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök képviseletében Takács Tamás ezredes, míg Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök képviseletében Oláh Emil ezredesek mondtak imát. Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi mondott beszédet, majd emlékszalagot kötött a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadseregben szolgált munkaszolgálatosok emlékére készült, emléktáblával ellátott katonai utászlapátra. A rendezvény koszorúzással és a mécsesek elhelyezésével zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában