Elesett katonák

2023.01.25. 12:06

Újjászületett a vérteskozmai erdei emlékhely, amely a hősi halottakra emlékeztet

A 78 évvel ezelőtti második világháborús harcokban, a Vértesben hősi halált halt honvédeknek állított kettős kereszt emlékmű Vérteskozma határában - amelyet nemrég felújítottak - idén januárban 10 éves.

Kemma.hu

Fotó: Milan Radisics

A Vérteserdő Zrt. szervezésében emlékező ünnepséget tartanak itt február 4-én, szombaton délelőtt 10 órától. Köszöntő beszédeket mondanak: Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója, Illés Szabolcs csákvári és Krausz János gánti polgármester, valamint Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő. 

Ruff Nikolett énekesnő előadása után Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója mondja el gondolatait, majd Spányi Antal megyés püspök mond imát az elhunytakért, végül koszorúzással zárul a rendezvény.


 

A 78 évvel ezelőtti második világháborús harcokban, a Vértesben hősi halált halt honvédeknek állított kettős kereszt emlékmű Vérteskozma határában - amelyet nemrég felújítottak - idén januárban 10 éves.
A Vértes Kozma Alapítvány újította fel az emlékhelyet 
Fotós: Milan Radisics

A Vérteserdő által 2013-ban felállított emlékmű kőalapja az elmúlt esztendőkben bealgásodott és bemohásodott, a talapzat elkezdett rozsdásodni, a kereszt pedig alfás-szürkés színezetűvé vált, olvashatjuk az állami erdőtársaság honlapján. A Társaság Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatósága a Vértes Kozma Alapítványt bízta meg az emlékmű felújításával.

Az elmúlt hetek enyhe időjárását kihasználva, a keresztet a csiszolást követően fa-felújító szerrel bekenték. Az algamentesítés után végül UV védelemmel ellátott, kemény olajos fedőkezelést kapott két rétegben. A fém talpazatot a megbízott szakemberek rozsdamentesítették, előbb alapozóval, majd fekete kalapácslakkal festették le. 

A kő talapzatot a tarjáni Ifotech Clean, mint homlokzattisztításra, graffiti- és algaeltávolításra specializálódott cég végezte el, amely összességében a legkedvezőbb megoldást kínálta a problémára. A tisztítás környezetbarát vegyszerrel és nagynyomású forró vízzel, minden egyéb mechanikus beavatkozás nélkül történt. A végén a kő felület algamentesítő bevonatot is kapott.

A kereszt Csákvár és Vérteskozma között található az erdőben, a Kaszap-kúti forrásnál. Itt harcolt 1944/45. telén az I. Magyar Királyi Huszáralakulat, amelynek katonái ádáz közelharcban és rendkívüli időjárási körülmények közt tartották magukat – több, mint két hónapig – a jelentős túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben. A hősies ellenállást követően mindössze 12 huszár maradt életben, mire elérték a saját vonalaikat. Történelmi jelentősége még az eseménynek, hogy ez volt az utolsó dokumentált harci cselekmény, ahol magyar lovas, katonai alakulat harcolt.

Gulyás Gábor erdészeti igazgató kiemelte, hogy az állagmegóvó beavatkozás hosszú időre biztosítja az extrém környezeti hatásokkal szembeni védekezést. Így az idelátogatók még sokáig méltó körülmények között emlékezhetnek meg a Haza védelmében elesett magyar katonákról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában