Disznóságok

2023.01.28. 20:00

Igazi malackodás folyt Vértesszőlősön: tizenegy böllér mérte össze tudását (fotók)

Igazi gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát a vértesszőlősi böllérverseny: a megmérettetés helyett mára a közösségi főzés lett hangsúlyos. Ékes bizonyíték rá, hogy több száz adag étellel kedveskedtek a látogatóknak.

Wágner Zsanett

Csak 11 disznó bánta a napot, aki ott volt, az mind jóllakott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Imádom, hogy a toroskáposzta illata keveredik a sült kolbászéval – mélyet szippant a levegőbe a baráti társaság egyik tagja, majd erre biztatja a többieket is. Rutinos résztvevőként nem is volt ellenvetés: kötelező a részvétel a vértesszőlősi gasztronómiai kalandozáson.

A szombati szabadtéri rendezvény csapatai a közönségen kívül megkapták az égi áldást is: hideg és hószállingózás kísérte munkájukat. Tizenegy csapat ölte le, perzselte meg és dolgozta fel az egyenként 160 kilogrammos sertések húsát. Az időjárásnak egyedül a nap főszereplője „örülhetett”, a sütni való alapanyagnak cseppet sem ártott a hideg. Sőt…

Minden résztvevő megitta az alapozó fogópálinkát, aztán vízszintesbe, valamint serpenyőbe kerültek a fellógatott kolbászpárok és hurkák. Sercegett az olaj a bélbe töltött finomságok alatt. A pecsenyehús hatalmas tálakban várt sorsára, míg a sertésháj asztalra terítve „szellőzött”. Glédában sorakoztak a gombócok a toroskáposztához, és jól fogyott a tungi, vagyis a pörköltszaftban sült kolbász is. 

A csapatok többsége tizenegy óra után már elkészült, de továbbra sem volt megállás. Égett kezük alatt a munka, hiszen nemcsak az ítészeknek, hanem a vendégeknek is készültek a finom falatok. Így aztán zokszó nélkül lehetett hallgatni Nagy Feró ismert dallamát a rendezvénysátorban: jó ebédhez szólt a 8 óra munka. Üde színfolt volt még a Jég dupla whiskyvel vértesszőlősi verziója, hiszen akkor és ott a pálinka volt a nyerő – még egy dal erejéig is.

Neszmély nyerte a főböllér címet
A legjobb böllérmunka díját a vármegyei önkormányzat csapata kapta. A legfinomabb hurkát a neszmélyi közösség készítette, kolbászt és sült húst pedig az udvardi társaság. A kocsiaké lett a legjobb toroskáposztáért és fogópálinkáért járó elismerés, a tájjelegű ételért Gyimesbükk lett a díjazott, a legszebb porta pedig Baj csapatát illette. Összességében a Vértesszőlős főböllére cím a neszmélyi csapaté lett, akik a legjobb sült vért is készítették.

Nincs benne semmi túlzás: igazi közösségi esemény lett a böllérverseny. A gasztronómiai fesztiválon tájjellegű ételek, kézműves termékek, hagyományőrző műsorok és tombola is várta a résztvevőket, a gyerekeket pedig játszóház. 

Arról is meggyőződhetett az újságíró, állatkínzás-e, vagy sem kutyával érkezni. Egy fiatal pár kockáztatott, bár csak kellő távolságból szemlélhette a történteket, mert a csahos igencsak izgatott volt. Nem tudni, hogy mindez követendő példa vagy sem, ellenben a szlogen értelmet nyert. A böllérverseny tényleg mindenkié. Még ha az négy lábon jár is és nem is sertés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában