Kiégett

2023.01.31. 16:00

Hónapok óta foglalja a parkolót a Jubileum parkban a kiégett autóroncs

Több hónap elteltével sem történt számottevő változás a Jubileum parkban kiégett autó ügyében. Olvasóink jelezték, járjunk utána, ki felel a közterületen történt szabálytalan parkolásért és mi a teendő, ha ilyet észlelünk.

Wágner Zsanett

Szúrja a szemet, de egy díjmentes parkolás is meghiúsul miatta a városközpontban

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Összelapított energiaitalos dobozok, üdítős üvegek, néhány falevél, számos vezeték és roncsolódott ülésvázak. Egyedül a törmelékből kiemelkedő sebváltó, a berozsdásodott pedálok és a viszonylag épen maradt kaszni emlékeztet arra, hogy ezek egy személyautó maradványai.  

Mint arról korábban már beszámoltunk: szeptember 26-án  kigyulladt egy autó a Jubileum parkban, amelynek több alkatrésze is károsodott. Azóta sem történt változás az ügyben, a roncsot nem szállították el és változatlanul elfoglal egy parkolóhelyet abban a zónában, ami nem tartozik a fizetős területek közé. Jogos az olvasói észrevétel, hogy kikérik maguknak, amiért ilyen látvánnyal kell szembesülniük nap, mint nap. 

Elszállítják a ronccsá égett Daewoot?
Közterület-felügyelő dönthet a jármű elszállításáról. Az intézkedési forma csupán lehetőség és nem kötelezettség. Az utóbbi megnevezés életbe léphet, ha a közúti forgalom biztonságát, vagy a közbiztonságot veszélyezteti az autó, illetve nincs hatósági jelzése, vagyis rendszáma. A következő lépés, hogy a városrendészeti iroda észlelés, vagy lakossági bejelentés alapján regisztrálja az üzemképtelen autót az üzembentartó egyidejű értesítése mellett. A matrica januártól látható az érintett járművön is, ám az elhelyezés után 10 nappal meg kell szervezni az elszállítást.

Ennél komolyabb indokkal is szolgáltak: mindennapos parkolási anomáliákkal szembesülnek a városban, így hát luxus fenntartani egy helyet egy ronccsá égett autónak. Ráadásul többen vannak, akik nem szívesen parkolnak a rom közvetlen szomszédságában. Megkerestük az ügyben illetékes szervet, a közterület-felügyeletet. A telefon végén készségesen meghallgatták a történetet és közölték, hogy a polgármesteri hivataltól kapható tájékoztatás.

E-mailben történt megkeresésünkre néhány nap elteltével válaszoltak. Leszögezték, nem ismeretlen számukra a probléma. Miként Szücsné Posztovics Ilona polgármester válaszlevelében írja, a polgármesteri hivatal városrendészeti irodájának feladatkörébe tartozik a rendszám nélküli, üzemképtelen gépjárművekkel történő ügyintézés. Az iroda tavaly novemberben nyilvántartásba vette a gépjárművet, de annak speciális állapota miatt további adatgyűjtés vált szükségessé.

– Tekintettel arra, hogy a gépjármű hulladékká vált, eljárást kezdeményeztünk a KEM Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályánál, melynek Hulladékgazdálkodási Osztálya jogosult a gépjármű üzembentartóját megkeresni, felszólítani a roncs eltávolítására – olvasható a válaszban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában