Nem rejtély többé

2023.01.29. 07:00

Hátborzongató megoldás: ugyanakkor születtek Kisbéren, ugyanazon a napon végezték ki őket?

Somogyi az Stadler? Vagy Stadler az Somogyi? Gyilkos ikerpárról lenne szó, akik közül az egyik aztán nevet változtatott? Dulai Péter utánajárt a különös titoknak.

Kemma.hu

Mint arról mi is beszámoltunk korábban, Élet elleni bűncselekmények című Facebook-oldalán osztott meg Dulai Péter kriminalista egy izgalmas felvetést még tavaly decemberben. Dulai két olyan személybe futott bele, akiket feltevése szerint egy büntetőügyben ítéltek el, de máshol végeztek ki.

Mindkét férfi ügyét a területileg illetékes Esztergomi Megyei Bíróság tárgyalta első fokon. A kivégzést ezért mindkét esetben Esztergomban kellett volna végrehajtani. Az egyik férfit, Somogyi Józsefet azonban a dokumentumok szerint Budapesten, míg Stadler Károlyt valóban Esztergomban végezték ki, döbbenetes egybeesést mutatva egyazon napon: 1972. szeptember 5-én.

Somogyi József nyomára mi is rábukkantunk
A Dolgozók Lapja arról írt 1972. szeptember 6-án, hogy a férfi már 1968-ban is megpróbált végezni a nejével. Akkor 4 évet kapott, de végül 1971-ben már szabadult.
Annak az évnek a novemberében aztán Tatabányán megtámadta és kegyetlenül meggyikolta a tőle különváltan élő feleségét. Őt az Esztergom megye bíróság ítélte halálra, a Legfelsőbb Bíróság pedig az ítéletet helyben is hagyta.
Somogyi még megpróbált kegyelmet kérni, de az Elnöki Tanács azt elutasította. Egy keddi napon végezték ki. Szeptember 5-én, 1972-ben. Stadler nyomára egyelőre mi sem bukkantunk. 

A kriminalistát azonban még ennél is jobban zavarba hozta, hogy mindketten a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren születtek, ráadásul évre és napra pontosan ugyanakkor: 1945. augusztus 26-án.

Halálra ítéltettek
Az 1945 és 1988 között a magyar bíróság ítélete alapján kivégzettek névsora kimeríthetetlen forrás az államellenes, a háborús, népellenes, valamint a köztörvényes bűntettek vádjával elítéltek történetei iránt érdeklődőknek.

Dulait azonban nem csak zavarba hozta, de nem is hagyta nyugodni az ügy. Folytatta hát a kutatást.

Somogyi József neve (született Kisbér 1945.08.26. tárgy: emberölés, a feleségét gyilkolta meg)  aktájában nem szerepel Stadler Károly neve. Átnéztük az egész raktári jegyzéket, de abban sem szerepel Stadler Károly neve

– írták Dulainak a levéltárból. A magyarázat tehát az lehet, hogy a névsorban véletlenül elírták a neveket, és nincs egy, a valóban gyilkos és létező Somogyi Józseffel mindenben egyező Stadler Károly. Bár tény, hogy Stadler Károly nevezetű kivégzett tényleg volt, csak ő Hegyeshalmon született 1921-ben és 1952-ben végezték ki Budapesten.

Van a kriminalisztikában egy „Occam borotvája” nevezetű elv, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a felkínált lehetséges magyarázatok (verziók) közül az egyszerűbbet kell választani 

–fogalmazott Dulai a rejtélyt lezárva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában