Önkéntesség

2023.01.06. 21:54

E-mailbe is jöhet értesítés arról, hol adhattok vért

Mostantól az Országos Vér­ellátó Szolgálat (OVSZ) akár e-mailben is értesítheti a donorokat a következő véradás lehető legkorábbi időpontjáról – közölte az MTI. A szerv bízik benne, hogy az új szolgáltatás révén növekedhet a véradók száma.

Walczer Patrik

A két ünnep között is segíthetünk véradással

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

A betegek gyógyítása során, bizonyos műtétek, életmentő beavatkozások esetén nemcsak jó orvosokra, hanem megfelelő mennyiségű vérre is szükség van, ezért gyakran találkozhatunk olyan felhívásokkal, melyben véradásra buzdítják a lakosságot. Az OVSZ tájékoztatója szerint a hazai egészségügyi intézmények biztonságos ellátásához napi szinten 1600–1800 donor felajánlása szükséges. 
Ha valaki úgy dönt, hogy önzetlenül „kezét nyújtja” másokért, úgy alkalmanként mintegy 450 milliliter, plusz még négy kémcsőnyi vért vesznek le tőle. Azt is kell hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag egy véradással három embertársunknak nyújthatunk segítséget. 

Fontos, hogy a nők évente maximum négy, míg a férfiak öt alkalommal vehetnek részt véradáson. Vannak, akik tudatosan feljegyzik, hogy mikor mehetnek legközelebb, mások kevésbé tartják számon a napokat. Vélhetően az utóbbi tábor számára vezettek be egy új szolgáltatást. 

– Az Országos Vérellátó Szolgálat elgondolása találkozott a véradók részéről azzal a régóta, többször megfogalmazott igénnyel, hogy közvetlen e-mail-értesítést kapjanak a kötelező várakozási idő leteltéről. Ez megkönnyíti a donorok dolgát, nem kell otthon számolgatni, mikor telik le az 56 nap – tudtuk meg a kommunikációs igazgatóságtól. 
Tájékoztatásuk szerint sokan a telefonjukon nézik a leveleiket, ez az eszköz ma már az életük szerves részévé vált, szinte mindenhova magunkkal visszük, így a postai levéllel ellentétben közvetlenebbül és hamarabb érhetik el az önzetlen segítségnyújtókat. 

– A szolgáltatás bevezetése óta eltelt rövid időben pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk, a véradók kedvelik, hogy időben értesítést kapnak az újabb véradásra jelentkezés lehetőségéről. Az e-mail a kötelező várakozási idő leteltéről értesíti a donort, a következő véradás helyszínének és időpontjának kiválasztása az érintett személy elfoglaltságától függően, rajta múlik – tették hozzá. 
Végül közölték: az OVSZ egyelőre még nem üzemeltet mobil applikációt, de a fejlesztési terveik között szerepel hasonló elképzelés is. Őszintén remélik, hogy a véradók továbbra is kedvelik majd ezt az új szolgáltatást. 
 

A tervezésben is segít
Az Esztergomban élő Puizl Attila harmadik generációs vér­adó, hiszen már a nagypapája is rendszeresen nyújtotta karját másokért, ezt a segíteni akarást adta tovább gyermekeinek. Puizl Attila, ahogy betöltötte a tizennyolcadik születésnapját, úgy édesapja – aki szintén rendszeres donor volt – szinte rögtön elvitte őt egy véradásra. Mint lapunknak elmondta, büszke arra, hogy harminckét évesen már negyvennégy alkalommal segíthetett embertársain. Megjegyezte, hogy amíg egészsége engedi, úgy évről évre folytatni szeretné ezt a nemes tradíciót. Véleménye szerint az OVSZ új e-mail-emlékeztető szolgáltatása segíti az évi négy-öt alkalmat a naptárába tűzni, így leveszi az időpont- és helykeresés terhét a válláról. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában