Közlekedés

2023.01.16. 14:00

Autósok, szevasztok! Ezért nem bíznak bennetek a szülők!

Az autósok figyelmetlenek, mindig sietnek véli sok szülő, ezért nem merik egyedül közéjük engedni a gyerekeket.

G. D. V.

Tatán az Ady Endre úton már okoszebra védi a gyalogosokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

Ahogy arról beszámoltunk, a minap a rendőrök jótanácsokkal segítették az autósokat és a gyalogosokat is, hogy az éveleji iskolakezdés után mire figyeljenek. A Kemma.hu megkérdezte a szülőket, hogy ők engedik-e egyedül közlekedni gyermekeiket. 

A tatabányai Kovács Istvánnak két középiskolás gyermeke van, már mindketten egyedül járnak iskolába. Édesapjuk elmondta, hogy amíg általános iskolások voltak, mindig autóval vitték és hozták őket suliból. Amikor pedig a barátaikkal találkoztak, valamelyik szülő vállalta a sofőr szerepét. 

− Felsőben már cikkinek érezték, hogy a szüleik furikázzák őket. Szerettek volna egyedül iskolába menni. Nem akartunk szigorú szülőnek tűnni, ezért engedtük nekik, de mindig találtunk valami indokot, hogy mégis autóba üljenek. Esik az eső, túl sok a cuccuk, vagy késésben vagyunk. Csak akkor indulhattak el nélkülünk, mikor tudtuk, hogy valamelyik szülő is kiséri majd őket mondjuk a buszon − vallotta be István, aki reméli gyerekei megbocsátják nekik ezt a kis csínytevést.

Bizalom és bizalmatlanság a zebráknál

−  Középiskolásként már nem szeretnénk őket ennyire ellenőrizni. Muszáj nekik is önállóságot tanulniuk. Mindketten megbízhatóak, de sajnos nem csak rajtuk múlik. Elég egy figyelmetlen, siető sofőr és máris megtörtént a tragédia. A fiúk legtöbbször együtt mennek és jönnek, edzésre is együtt járnak, figyelnek egymásra. Mindig szólnak telefonon, ha mennek külön valahova, így tudjuk merre járnak −  magyarázta az édesapa, aki szerint nagyon nehéz elengedni a gyeplőt és ha tehetné még ma is inkább ő vinné őket kocsival. 

A tatai Deák-apukának három kisgyereke van, egy bölcsődés, egy óvodás és egy kisiskolás. Természetesen még mind a hármat viszik az intézményekbe, és azt mondta, ha rajta múlik, ez sokáig így is marad.

−  Mi Budapestről költöztünk Tatára, így tudom, hogy milyen egy nagyváros közlekedése. Bár sokkal több az autó, mégis biztonságosabbnak érzem. Talán pont azért, mert a nagy forgalomban nem tudnak száguldozni. Tatán azonban azt vettem észre, hogy nagyon sok autós nem figyel a gyalogosokra. Sofőrként és gyalogosként is tapasztaltam, hogy még a gyalogátkelőhelyeken sem figyelnek rájuk. A babakocsit toló feleségemet is majdnem elütötték így. Az autó a külső sávban megállt, de a belsőben lassítás nélkül robogott át az autó. Úgy rántotta vissza a babakocsit −  mesélte az apuka.

Sajnos nem egy eset végződött ennél szerencsétlenebbül már, és nem csak Tatán, de például Szomoron, Komáromban is. A kisebb települések önkormányzatai külön is figyelnek a kisebb gyerekek biztonságos közlekedésére. Tatán már okoszebra is védi a gyalogosokat. Ahol nincsen oktatási intézmény, ott legtöbbször a falubusszal, vagy iskolabusszal szokták reggel és délután szállítani a gyerekeket. 

A rendőrség is nagy hangsúlyt fektet a biztonságos közlekedésre

Milus Gábor r. ezredes, Komárom-Esztergom megye rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese a Kemma.hu podcastjében beszélt a gyerekek biztonságos közlekedéséről. 
− A lehető legkisebb korban , az életkornak megfelelő módon kell elkezdeni a gyerekek közlekedésre való nevelést − kezdte az ezredes, aki elárulta, hogy Komárom-Esztergomban a Biztonságos Közlekedés Akadémiája programban a tankerületi központokkal és a főegyházmegyével együttműködve, valamint a programot támogató cégekkel közösen a megfelelő eszközök beszerzésével segítik azt, hogy a gyerekek életkori sajátosságaiknak megfelelően megtanulják a legfontosabb közlekedési szabályokat. 

− Az első osztálytól kezdve az életkori sajátosságoknak megfelelő eszközök beszerzésével tudjuk támogatni a pedagógusoknak a munkáját − mondta a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes. Hozzátette: sokszor a gyermekek hívják fel arra a felnőttek figyelmét, amit az iskolában tanultak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában