Csalók

2023.01.19. 11:30

Álszakemberek Dorogon: megszólalt a rendőrség és az E.ON

Lakótelepi lakásokba csengetnek be ismeretlenek és áramellátással kapcsolatos lakáson belüli doboz cseréjét akarják megrendeltetni az ott élőkkel – állította egy dorogi hölgy a közösségi oldalakon. A rendőrség és a szolgáltató is azt tanácsolja, hasonló esetben kérjünk igazolványt a látogatóktól.

Walczer Patrik

El kell kérni a munkáltatói igazolványt a jelentkező szakembertől

Bizonyos időközönként felröppennek olyan hírek, miszerint csalók járják a településeket. A szemtanúk szerint az álszakemberek valamilyen kivitelezési munkával, például ereszcsatorna-cserével kapcsolatban csöngetnek be a portákra, a gyanútlan lakosok sokszor ajtót is nyitnak a házalóknak. Meglehet, olykor csak téves információk terjednek a lakóközösségekben, de mindig kellő körültekintéssel kell fogadni azokat, akik váratlanul megjelennek a kapualjakban szerszámokkal. 

Egy helyi lakos jóvoltából az év elején Dorogon terjedt el a híre annak, hogy ismeretlenek a város lakótelepein élőket próbálják rábírni egy kis munkára. A hölgy a bejegyzésében mindenkit óvatosságra intett, hogy ne legyen csalás áldozata. Az eredeti bejegyzésre később reagált egy másik nő is, aki azt írta, hogy hozzájuk hasonló szándékkal már korábban becsengettek, de rájött, hogy mit is akarhatnak a hívatlan vendégek. Egy férfi azt is közölte, hogy őt is megkeresték már és nála 50 ezer forintért végezték volna el lakáson belül a biztosítéktábla cseréjét, de elküldte a „szakembereket”. 

Az eset kapcsán megkerestük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is. Gányai Balázs rendőr őrnagy, vármegyei sajtóreferens elmondta, hogy a rendőrségre az áramellátással kapcsolatos dobozok cseréje kapcsán eddig nem érkezett bejelentés és jelzés. Tehát nincs tudomásuk arról, hogy a dorogi lakásokat idegen személyek járnák. 

Patócs Renáta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője, kiemelt vállalati kommunikációs szakértője megkeresésünkre elmondta, hogy a vállalat szakemberei biztosan nem végeznek hasonló tevékenységet Dorogon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy munkatársaik minden tervezhető munka esetén – például mérő­óracsere, leolvasás, teljesítménybővítés, stb. – előzetesen, időben értesítik az érintett ügyfeleket, és ezeket a munkálatokat előre egyeztetett időpontban végzik. Az eset kapcsán eddig nem érkezett a szolgáltatóhoz bejelentés és a fogyasztók sem jeleztek hasonlót. 

– Azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy az otthonukba becsengető, magukat egyértelműen nem azonosító személyekkel szemben kiemelt óvatossággal járjanak el! – tette hozzá. 

El kell kérni a munkáltatói igazolványt
A rendőrség szerint ha bármilyen szolgáltató képviselője, munkatársa munkavégzés miatt megjelenik a lakásunknál, akkor az említett személytől kérjünk a munkáltatója által kiállított igazolást, a szolgáltatónál pedig érdeklődjünk, valóban végeznek-e felmérést. Ha egyedül vagyunk otthon, ne engedjünk be idegeneket. Legyen gyanús, ha pénzt akarnak felváltatni, vagy ha az anyagi helyzetünk felől érdeklődnek, és ne tartsunk otthon nagyobb összegű készpénzt. Az áramszolgáltató hozzátette, hogy az ügyfelek kiemelt figyelemmel kezeljék személyes adataikat és ne adják át azokat illetékteleneknek. Emellett ne írjanak alá semmilyen dokumentumot, amíg meg nem bizonyosodtak róla, hogy valóban az adott cég szakembere kereste fel őket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában