Múltidéző

2022.12.28. 11:30

Videón a két Komárom nagy napja: ma 68 éve állt újra szolgálatba a vasúti híd

Éppen 68 éve, 1954. december 28-án avatták fel − másodszor − a Komáromi vasúti hidat. A jeles eseményről a Filmhíradó is beszámolt annak idején.

K. D.

Jeles nap volt december 28-a 1954-ben

Forrás: filmhiradokonline.hu

A hidat egyébként 1908 és 1909 között építették. A mai országhatáron belül ez volt az első híd, amely vasúti kapcsolatot teremtett a Felvidékkel. Az átkelőt a második világháború végén, a visszavonuló Wehrmacht csapatai 1945. március 28-án felrobbantották. A Filmhíradóban beszámoltak arról, hogy 1953 őszén csehszlovák és magyar munkások baráti összefogásával megkezdődött az elpusztított híd újjáépítése. 

A pilléreket nagy teljesítményű búvárharanggal alapozták, azt egészen a meder fenekéig eresztve. A harang belsejéből sűrített levegővel nyomták ki a vizet, és így száraz talajon dolgoztak a munkások. A vasszerkezetet öt hónap alatt állították össze a MÁVAG dolgozói.

A másfél év alatt felépült, Barátság névre keresztelt hidat december 28-án avatták fel, a magyar és csehszlovák közlekedésügyi miniszter ünnepélyesen adta át a forgalomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában