Az élet szépségét látni

2022.12.17. 11:15

Utolsó kívánság: elhunyt kisfia fényképével szállt fel a tatabányai óriáskerékre Orsolya

Marci nagyon vágyott rá, hogy egyszer egy óriáskerék magasából nézhessen le a világra. A fényképen szereplő kisfiú 6 éves volt, és már sosem lesz 7. Álmát pedig az anyukája, Kovács Orsolya váltotta valóra.

Arzt-Pintér Anna

Még éppen csak felépítették, a zúgolódók hangja pedig akkoriban volt a leghangosabb, amikor Kovács Orsolya az elsők között ült fel családjával a tatabányai óriáskerékre. Az élményt megörökítő fotón ott vannak ők: anya, apa, a 2 éves Lujza és egy fotó Marciról, aki már csak így lehetett ott velük. A tavalyi karácsonyt még együtt tudták tölteni, ez lesz az első ünnepünk nélküle.

Marci szülei Lujzával és kisfiuk fényképével együtt utaztak a tatabányai óriáskeréken
Marci szülei Lujzával és kisfiuk fényképével együtt utaztak a tatabányai óriáskeréken
Forrás: beküldött

Kovács Mártonról 3 évesen derült ki, hogy nagyon beteg. Éppen csak óvodáskorú lett, amikor szervezetében már ott volt a rettegett kór. Rák. Gyógykezelések, őssejtbeültetés és steril szoba várt rá. Három évnyi küzdelemben csak azért is tervek és élni akarás. Kis dolgokban keresett öröm. A legnehezebb napokon is megélt szeretet. Nem adták fel. Édesanyjával bakancslistát készítettek. Egy listát olyan dolgokkal, amiket nem szabad kihagyni az életből.

– Marci sok mindent szeretett volna kipróbálni, amire akkor nem volt lehetősége, hiszen a kezelések miatt el voltunk zárva a külvilágtól. Aztán tavaly júliusban kiderült, hogy a terápia ellenére kiújult nála a betegség, az orvosok pedig kimondták: nem tudják meggyógyítani. Akkor kezdtük el írni a bakancslistát, közösen. Budaörsön állt akkoriban óriáskerék, amire nagyon szeretett volna felülni. Felírtuk hát a listánkra. Tudtam, hogy ha ő elmegy, én akkor is megvalósítom az álmait – meséli Orsolya, hozzátéve, a három év alatt, amíg el voltak zárva a külvilágtól, megtanultak örülni a legapróbb dolgoknak is.

– Ezt a derűt, pozitivitást hiányolom az emberekből. Én nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Tatabányán is lesz óriáskerék. Annak ellenére akartam felülni rá, hogy egyébként tériszonyos vagyok és félek a magasban. Előtte viszont hideget-meleget kaptam érte az interneten. Szomorú, hogy az emberek semmiben nem látnak már jót, mindenben csak a hibát keresik. Fogalmuk sincs róla, mennyivel gazdagabban élhetnének, ha nyitottak lennének a világra és az élményekre. Az élet szép, ha más szemüvegen át nézzük – fogalmazott az édesanya.

– Amikor Marci még velünk volt, szerettük nézni az ablakok fényét, kitalálni, vajon milyen család él odabent, ahonnan kiszűrődik. Találgattuk, vajon hogyan élnek, hogyan várják a karácsonyt. Ezt láttam, erre emlékezhettem az óriáskerékről, fentről, és nagyon szép volt – mondta Orsolya.

– Mi annak idején az onkológián töltöttük az ünnepet is. És szenteste, amikor bekiabált a steril szobába nekünk a nővérke, hogy 324 védekező sejt van, akkor az én kisfiam felugrott az ágyban, és bár lógott belőle a sok infúzió, nem volt haja, sem szemöldöke, szempillája, de felderült a hírtől. „Igen, anya, megcsináltuk, ez a legjobb karácsony!” Ezt mondta Marci – idézi fel az akkori karácsonyukat Orsolya.

Marci egészen különleges kisfiú volt. Sok jót hagyott maga után. Születése után a szüleinek azt mondták az orvosok, nem lehet több gyermekük, ám Marci, akkor már betegen azt mondta, hogy márpedig neki lesz egy kishúga.
– Amikor Lujza lett, mi még nem is tudtunk róla, de Marci egy napon megpuszilta a hasamat és így szólt: ideje volt, hogy adtál nekem egy kistesót! Csak utána csináltam tesztet és tudtam meg azt, amire az orvosok csak annyit mondhattak, hogy az élet utat tört magának – emlékszik vissza az édesanya.

Marcinak tényleg kistestvére lett. És Orsolya úgy meséli, a kisfiú azt is tudta előre, hogy lány lesz. Nagyon akarta, hogy kishúga legyen. 
– Mintha azt szerette volna, ha maradna nekünk valaki utána. Aki segít túlélni a hiányát. Lujzával egy igazi szeretetbombát kaptunk, akinek hiszem, hogy Marci súg. De hiányzik így is, hogy mindig velünk maradt. Jött velünk az óriáskerékre, és elvittük repülni is, mert arra is vágyott – árulja el Orsolya, aki minden közös tervet megvalósít arról a listáról.

– Egyszer be kell ülnöm egy Lamborghinibe, és vezetnem kell tankot is. De van egy még nagyobb álmunk, amit valóra kell váltanom. Marci nagyon szeretett volna eljutni Párizsba, az Eiffel-toronyhoz. Azt mondta: anya, oda hófehér ruhát kell felvenned, és én feleségül veszlek! – meséli elcsukló hangon, szavaiban mégis derűvel az édesanya.

Hallgatva őt, az ember eltűnődik, honnan jön belőle ez az erő. Ő állítja: Marcitól. Tőle tanult meg máshogyan élni, nyitottnak lenni az élet legapróbb örömeire is. Kisfiának volt egy kedvenc mondata, amit, mint egy szlogent, úgy hangoztatott. „Csak a szeretet számít, és nincs más opció.” E szerint léteznek most is:

– Hat évig éltünk érte, és a végére már fel voltunk készülve rá, hogy elmegy. De arra nem, hogy milyen lesz nélküle. Májusban halt meg, négy nappal a hatodik születésnapja után. Az utolsó napokban azt mondogatta: Anya, ne sírjál, mert mi kemények vagyunk. Mindig emlékezz rám, de ne sírjál! Mert veled leszek! És tényleg mindig velünk van. Ott volt az óriáskeréken is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában