Szabadegyetem

2022.12.09. 17:58

Tőkés Lászlót látták vendégül az Árpád Gimnáziumban

Az Árpád Szabadegyetem (ÁSZ) nyitóelőadását rendezték meg csütörtökön este a Tatabányai Árpád Gimnáziumban. Az első vendégük Tőkés László református püspök, az 1989-es romániai forradalom hőse volt.

K.D.

Tőkés László az Árpád Gimnáziumban tartott előadást

Polyóka Tamás igazgató elmondta, az ÁSZ célja, hogy a résztvevők olyan előadásokat hallgathassanak, amelyek gondolatokat ébresztenek, élményt szereznek. Évente négy alkalmat terveznek, az adott évszakhoz kötődően. Tőkés Lászlóval székelyhídi partnerkapcsolatuknak köszönhetően találkoztak, és invitálták meg, még januárban.

Szikra
Török Sándor az eseményen arról is beszélt, az 1989-es romániai közhangulat az 1956-os magyarországihoz hasonlítható. Nem volt áram, csak jegyre lehetett kapni ennivalót, suttogva beszéltek az emberek, a munkahelyeken rossz szemmel nézték a magyar nyelv használatát. Úgy fogalmazott, Tőkés László volt a román forradalom szikrája, aki akkoriban a világ legismertebb magyarja volt, mégis szerény, őszinte és közvetlen maradt.

Tőkés Lászlót a rendezvényre Török Sándor is elkísérte, aki Döbrentei Kornél Elvégeztetett című versét szavalta el, amelyet a szerző a Ceaușescu-diktatúra utolsó időszakában írt. Ezt követően Tőkés László arról beszélt, örül annak, hogy az Árpád egy partiumi intézménnyel, a székelyhídi Petőfi Sándor iskolával alakított ki testvérkapcsolatot.

– Általában székelycentrikus az erdélyi szemlélet Magyarországon, szeretjük Székelyföldet, de nem szabad elfelejtkezni Partiumról sem – fogalmazott.

Később felidézte, Brassón és Désen is volt segédlelkész, ahol már elkezdődött egyházi, nemzeti küzdelme. 1984–86 között munkanélküli volt a hatóságokkal való szembenállása miatt. Ezt követően Temesvárra helyezték, mert azt gondolták, ott a legveszélytelenebb egy ilyesfajta rebellis lelkipásztor. Ellenállása azonban folytatódott, majd az egész országra átterjedt 1989-re a forradalmi hangulat. Ennek eredményeképp végezték ki december 25-én Nicolae Ceaușescut és feleségét.

Az esemény végén a jelenlévők is feltehették kérdéseiket az előadónak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában