Köszönet

2022.12.02. 20:34

Többszörös véradókat ünnepeltek Esztergomban

A Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete a Rugby Club Hostelben elismerésben részesítette azokat a környékbeli sokszoros véradókat, akik 25, 30, 40, 50, 60, 70, 75, 80, illetve 90 alkalommal nyújtották önzetlenül a karjaikat.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Hertlikné Ágota véradószervező köszöntötte a meghívottakat, akiknek felajánlásai rendkívül fontosak, hiszen a vér még a mai modern világban sem pótolható semmivel. Ismertette, hogy Esztergomban egy hónapban általában négy véradás van és csak ezen a héten mintegy százan adták vérüket.

Dr. Alberti Péter, Esztergom alpolgármestere a város és Hernádi Ádám polgármester nevében köszöntötte a jelenlévőket, majd úgy fogalmazott, hogy nem lehet elégszer kifejezni hálánkat a Magyar Vöröskereszt munkájáért, egyben méltatta azokat is, akik mindenféle elismerés nélkül önzetlenül segítenek embertársaikon.

Majd' 70 éve ünnepeljük őket

Hazánkban 1954. november 27-én ismerte el először az állami vezetés az önzetlenül segítőket. 1988-tól kezdődően ezen a napon ünneplik a véradókat. A mai magyar társadalomnak évente mintegy 500 ezer egység vérre van szüksége, melynek kétharmadát a Magyar Vöröskereszt segítségével gyűjti be az Országos Vérellátó Szolgálat.

Dr. Bognár Ferenc, a megyei szervezet elnöke elmondta, fontosnak tartja, hogy megfelelő megbecsülést kapjanak a donorok és azt, hogy az önkormányzatok is támogassák a munkájukat. Méltatta Esztergom vezetését, hiszen a helyi szervezetnek helyiséget biztosítottak és eszközbeszerzésben is segítséget nyújtottak számukra.

Esztergom véradás ünnep
Dr. Bognár Ferenc és Pintér Zsuzsanna gratulált Valkó Miklósnak
Fotós: W. P. / Forrás:  24 Óra

A beszédek után Vonka Viktor utcazenész – aki szintén többszörös véradó – különlegesen hangszereken játszott el dalokat a jelenlévőknek. Az ünnepelteknek dr. Bognár Ferenc és Pintér Zsuzsanna, az esztergomi szervezet elnöke adta át az okleveleket, az emlékérméket és a konyharuhából, plédekből, illetve LED-es lámpákból álló ajándékcsomagokat.

Utolsóként Valkó Miklóst szólították, aki már kilencven alkalommal vett részt véradáson. Az ünnepség végén köszönetet mondtak a véradás szervezésében segítő kollégáknak is, majd vacsorával kedveskedtek a résztvevőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában