Karácsony után

2022.12.29. 11:31

Tatabányai körkép: megfontoltan ajándékoztunk, de azért akad, aki visszavisz

Felkészülten várják a boltokban a karácsonyi ajándékokat visszaváltó tömeget, de csak ajándékutalványt beváltókkal lehet találkozni. Az eladók zöme örül ennek, azt gondolják, hogy a megfontolt vásárlás vette át a vezető szerepet.

Wágner Zsanett

Tóth Gyöngyi több karácsonyi utalványt is eladott, amik nyárig biztosan beválthatóak a főtéri fehérneműüzletben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

– Többségében márkafüggő termékeket vásároltak nálunk – nyilatkozta Baranyai Józsefné Angi, az ékszerbolt eladója mikor a karácsonyi slágerajándékok felől érdeklődtünk. Azt mondja, ebből a típusból vitték a legtöbbet, így nem nehéz kitalálni, hogy ezek között volt a legtöbb csereérett darab is. 

– Gyűrűk esetében méretproblémával jönnek vissza, de előfordul, hogy a szín vagy a stílus miatt cserélünk ki karkötőt, órát, medált vagy nyakláncot – teszi hozzá az eladó, akinél nyugta ellenében január 10-ig váltható vissza a majdnem tökéletes karácsonyi meglepetés.

A játékboltban ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, egyetlen visszárujuk volt két nap alatt, egy lego. Az eladó név nélkül nyilatkozott lapunknak: minden paraméter tökéletes lett volna, ha a gyermek nem kapta volna meg kétszer ugyanazt a játékot. 

Ezután könyvesboltban is érdeklődtünk. Gyarmatpusztáról érkezett Hintenberger Zsófia és lánya, Réka, akik láthatóan alig győzik a kötetmustrát. Kezeikben tornyokká nőttek a könyvek.

– Nagymamámtól kaptam karácsonyra könyvutalványt és azt jöttünk beváltani – meséli Réka, akinek egyik kedvenc időtöltés az olvasás. A 12 éves ifjú a Harry Potter könyvek nagy rajongója, így aztán nem is kérdés, mi szerepel a kívánságlista első helyén. Rajtuk kívül többen állnak a kassza előtti sorokban, többségében nem visszaváltókra, inkább utalványt levásárló vevőkre bukkanunk.

Utunk ezután papírboltba vezet. Egyetlen ajándékot sem kellett még visszaváltani az idén, ennek lehetséges okait Balla-Szanyi Szimonetta üzletvezető fejtette ki.
– Egyre megfontoltabbak a vásárlók. Biztosra mennek és olyan ajándékot választanak, amit nem kell később visszahozni – vonta le a következtetést az elmúlt évek tapasztalatai alapján az üzletvezető. Náluk leginkább a határidőnapló és a toll fogyott az elmúlt időszakban, ami kevésbé válhat ki nemtetszést az ajándékozottnál, de az ellenkezőjére is van megoldás náluk. – Amennyiben táskáról, vagy pénztárcáról van szó, természetesen kicseréljük – nyilatkozta a Vértes Centerben lévő papír-írószer üzletvezetője.

Visszaváltás mellett akciókat is hirdetnek
A két ünnep közötti időszak nemcsak a karácsonyi ajándékok visszaváltásáról szól, hanem egyben az akciók kezdetét is jelenti. Több üzlet jelentős kedvezményekkel árusítja a téli kollekció megmaradt darabjait, így érdemes nyitott szemmel járni. Például a Vértes Centerben több kirakatban hirdetik a 30 és az 50 százalékos kedvezményt. Az árban mérhető mínuszok a megjelölt termékekre vonatkoznak, legtöbbször nem érintik a teljes kollekciót. Az érintett termékek többnyire cipők és ruhaneműk, de egyes műszaki cikkek is megkapják az árcsökkenés feliratú táblát. Azokban az üzletekben, ahol nincs év végi kiárusítás, ott a következő év első hónapjában várható jelentős árcsökkenés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában