Pályaválasztás

2022.12.03. 16:26

Zöld mérnöklányok léptek a vörös bolygóra Oroszlányban (fotók)

A Digitális Tudásközpontban tartott program célja többek közt a pályaválasztás előtt álló diáklányoknak szólt akik kacsintgatnak a mérnökszakma felé.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az oroszlányi zöld mérnökök érdekes felfedezést tettek a Marson, persze mindezt elméletben, valamint a HUAWEI és a Digitális Tudásközpont együttműködésében. Az országos projekt célja felkutatni a pályaválasztás előtt álló és a mérnök szakma iránt érdeklődő lányokat. Az oktatók látványos és hasznos programokon keresztül, szakkörök indításával igyekeznek bővíteni a diákok ismereteit az oroszlányi Digitális Tudásközpontban.

Szombaton ért véget például „A lányok a pályán” című országosan meghirdetett program. Az oroszlányi állomáson kívül Budapest, Győr és Kecskemét adott otthont hasonló szakkörnek, ahol a kerettörténet szerint egy Marsra küldött expedícióban kellett helyt állni. A programról Tar József vezető oktató nyilatkozott lapunknak.

- A program hat foglalkozásból áll, és a mérnöki pálya iránt érdeklődő középiskolásokat szólította meg. Az első rész a felkészítésről szólt, melynek során különféle technológiai eszközökkel ismerkednek a lányok. Úgy mint a 3D-s nyomtatást, a lézervágást, a mikrovezérlést és mikroelektronikát, amit a későbbiek folyamán egy kiküldetésben kell alkalmazni. Ez a második rész játszódik a Marson -  avatott a részletekbe Tar József.

A program népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint a létszám: tizennyolc diák jelentkezett zöld mérnöknek. Jöttek a tatai Református Gimnáziumból, de érkeztek az Eötvösből is, valamint a Tatabányai Szakképzési Centrum Báthy Ottó intézményéből és a helyi Hamvas Béla Gimnáziumból is.

Segítség lehet a pályaválasztásban
Csaknem fél évvel ezelőtt adták át a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött 2,4 milliárdos beruházást a bányászvárosban. Az iskolák számára díjmentes órákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek. A professzionális módszertanok segíthetnek a pályaválasztásban.

- Mindenki mérnök a családban, így aztán nem is volt kérdés, mi lesz belőlem, ha felnövök: gépészmérnök - mondta el érdeklődésünkre Molnár Alexandra, a helyi Hamvas Béla Gimnázium végzős tanulója. Hozzátette azt is, hogy a 3D-s nyomtatást élvezte a legjobban, aminek segítségével megépítették az oroszlányi víztározó mását, amire - a történet szerint - a Marson megsérült vízkészlet bevizsgálása miatt volt nagy szükség.

- Emelt szintű angolra járok, de érdekel az informatika. Nagyon tetszett a forrasztás, és hogy tervezhettünk áramköröket - ezt már Győrfi Krisztinától tudtuk meg, aki egészen biztos benne, hogy az oroszlányi gimnázium befejeztével programtervezőként tanul tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában