Szent Borbála-nap

2022.12.04. 18:45

Példaképeket díjaztak, Szabó Istvánnal emléktáblát avattak Tatabányán +fotók

Szent Borbála napján Tatabányán két kiemelkedő programot is szerveztek: az egykori Bányakórház, a jelenlegi Szent Margit Gimnázium udvarán emléktáblát avattak, s a színházban átadták a városi kitüntetéseket. A Tatabánya Díszpolgára címet dr. Kandikó József, a főiskola, ma már Edutus Egyetem alapítója vehette át.

Sugár Gabi

Tatabánya díszpolgára 2022-ben Kandikó József (jobbra, az asztalnál) lett

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

A Jászai Mari Színházban a Szent Borbála-napi ünnepi közgyűlés keretében méltatták az évtizedek óta gyógyító munkát végző orvosokat, valamint átadták a Szabó Ignác, az Ezüst Turul díj mellett a díszpolgári címet is. Szücsné Posztovics Ilona polgármester kifejtette: az idén 75 éves város több eseménnyel ünnepelt. Az intézmények, városi közösségek minden korosztály számára kínáltak gazdag programokat. A két legnagyobb ünnep, a bányásznap és a Szent Borbála nap pedig egyfajta tisztelgés az emberek hite és az innovációja előtt.

A negyedszázada vagy ennél is régebben gyógyító orvosok hűségjutalmat vehettek át. Dr. Skultéti Tibor és dr. Csák Ferenc Lőrinc huszonöt; dr. Muszka János harminc; dr. Kovács Teréz és dr. Sallay Katalin harmincöt; valamint dr. Kovács Judit és dr. Rákóczi Ferenc már negyven éve segíti a betegeket a gyógyulásban.

Szabó Ignác-díjat vehetett át Farkas Kornélia, aki az Egyesített Szociális Intézmények dolgozója évtizedek óta, s segíti a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány munkáját is. Dr. Nagy Lajos, a Szent Borbála Kórház nefrológiai osztályának vezető főorvosa is átvehette a kitüntető díjat, aki már negyvenegy éve dolgozik a megyeközpont egészségügyi intézményében.

Bársony László, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Csoportjának elnöke az Ezüst Turul díjas kitüntetetthez kapcsolódóan szólt néhány szót, majd a Benedek Elek Óvoda bányamanói foglalták el a színpadot. A díjat pedig a kedves műsor után Petricsek József vehette át, aki több mint ötven évig tette példaértékű szolgálatát, s tizenöt évig vezette a bányamentő állomást.

Óriási tapsot kapott a város díszpolgára, dr. Kandikó József, aki az egykori Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának alapításával hozott létre gazdag életművet. Az intézménynek határon túli képzőhelyei is vannak, s 2018-től Edutus Egyetemként működik. Meghatódva köszönte meg a díjat, s a székelyudvarhelyi munkatársainak videoüzenetét.

A program lámpás felvonulással zárult, majd az óvárosi templomban a bányászok tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak.

In memoriam
„In memoriam – Az iskolaépületben a dr. Szabó Ignác által alapított Bányakórház, majd a megyei kórház működött 1912-1998 között” – áll azon az emléktáblán, amelyet egy egykori Bányakórház helyén megépült Szent Margit Gimnázium udvarán avattak fel. A Tovább a Városunkért Egyesület elnöke, dr. Dombi J. Péter, és a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány elnöke, Balogh Csaba indította el a kezdeményezést, amelynek eredményeként leleplezték a tardosi mészkőre helyezett emléktáblát. Mellette QR-kódos applikáció segíti a kórház történetének megismerését.
Méltatta a kezdeményezést Schmidt Csaba kancellár, dr. Kancz Csaba főispán, Bencsik János országgyűlési képviselő és köszönetet mondott Szabó István, Oscar-díjas rendező, a kórházalapító dr. Szabó Ignác unokája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában