Közgyűlés

2022.12.15. 18:14

Nem lesz béremelés jövőre a tatabányai városházán

A megyeszékhely közgyűlése nem hagyta jóvá az önkormányzati hivatal köztisztviselőinek béremelését. Az óvodákban és bölcsődékben dolgozókat viszont januártól havi húszezer forintos bérkiegészítés illeti meg. Erről döntöttek a képviselők többek között az idei utolsó ülésen.

Kemma.hu

Ismét több fontos témát tárgyaltak a tatabányai képviselők

Fotó: N.Á.

A közgyűlés nem hagyta jóvá a köztisztviselők bérének emelését, ezért 2023-ban továbbra is a 2022-ben érvényes 60 ezer 720 forint marad az illetményalap összege. Ennek megfelelően az illetménykiegészítések sem változnak jövőre, azaz nem emelkedik a köztisztivelők bére. 

A képviselők ugyanakkor a város fenntartásában működő óvodák és bölcsődék közalkalmazottai részére egyhangúan döntöttek a bérkiegészítésről. Az elfogadott határozat szerint 2023. január 1. napjától az év utolsó napjáig havi bruttó 20 ezer forint bérkiegészítést biztosítanak a teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak részére. A döntés több mint négyszáz munkavállaló számára jelent bérnövekedést jövőre, amelyhez összesen 112 millió forintot biztosít az önkormányzat. 

Hosszú vita után döntöttek úgy a képviselők, hogy – a Szücsné Posztovics Ilona polgármester által benyújtott javaslattal ellentétben - Tatabánya jövőre nem vállalja magára a Tatabányai Többcélú Kistérség intézményeiben dolgozó munkatársainak béremelését. A felszólaló képviselők közül a legtöbben azt hangsúlyozták, hogy a kistérség településeinek közösen, lakosságarányosan kellene azt finanszírozniuk. Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) szerint az így megspórolt összegből járdákat, játszótereket lehetne építeni, vagy bármely egyéb, a tatabányaiakat szolgáló fejlesztésre lehetne fordítani. 

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) képviselő arra emlékeztette Szücsné Posztovics Ilonát, hogy a polgármesternek Tatabányát kell képviselnie, és szükség esetén konfliktusokat kell vállalni a környékbeli településvezetőkkel. Hozzátette: ráadásul olyan településekről van szó, amelyek jelentős adóbevétellel rendelkeznek, és „ilyen nehéz helyzetben nem lehet Tatabánya nagyvonalú.” Kiemelte: a Fidesz-KDNP frakció támogatja, hogy a kistérség dolgozói bérkiegészítést kapjanak, amelyeket azonban a településeknek közösen kell biztosítaniuk. 

A közgyűlés végül Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) módosítási javaslatát elfogadva úgy döntött, hogy a Tatabányai Többcélú Kistérség munkavállalóinak számára jövőre többlettámogatást, bérkiegészítést biztosít. A kifizetés feltétele, hogy a kistérségi társuláshoz tartozó valamennyi település vállalja, hogy hozzájárul a bérkiegészítés kifizetéséhez.  

Tömegközlekedés, több mint 800 millió forintért

A közgyűlés elfogadta a tatabányai tömegközlekedést biztosító T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. 2023-ra vonatkozó költségeit. A megnövekedett üzemanyagárak miatt jövőre jelentősen többe kerül majd a városnak a buszközlekedés fenntartása. Erre az önkormányzat összesen valamivel több, mint 841 millió forintot biztosít. A képviselők döntöttek arról is, hogy a támogatást havi bontásban fizeti meg az önkormányzat, ami havonta összesen több mint 70 millió forintot jelent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában