Szilveszter

2022.12.29. 17:25

Nagy durranás lesz: komoly forgalomra számítanak az idén a megyei tűzijátékárusok

December 28-án indult el az év végi tűzijátékvásár: néhány száz forintos patronoktól egészen a több tízezer forintos rakétákig tudnak válogatni a vásárlók kínálatból. Az eladók szerint már nem csak a látványosság ér az égig, hanem azok ára is, és alapul véve mindezt, kénytelenek már most akciós áron adni a termékeket.

Wágner Zsanett

Többen alaposan bevásárolnak tűzijátékokból az év utolsó napjára

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Római gyertya, varázslabdák, sikoly és katica. Vannak közöttük pattogók, arany és ezüst színben robbanók, de viszonylag rövidebb ideig “élnek”. Ezek fogytak leginkább az elmúlt évben, és valószínű, hogy ezek lesznek az idei tűzijátékvásár nagy slágertermékei is. Legalábbis a sok éves eladói tapasztalat ezt mondatja Németh Gábor kereskedővel, aki szerdától árulja portékáit a régi buszvégállomással szemközti áruház parkolójában. Kereskedő társa, Varga Szabrina szerint az idén kevesebb új termékkel rukkolt elő a gyártó, mert már így is hatalmas a választék náluk: a néhány száz forintostól a 89 ezer forintos telepig kaphatóak náluk rakéták.

Idén kevesebb helyen lehet szilveszteri tűzijátékot kapni, ezért nagyobb forgalomra számítanak a pirotechnikai eszközöket forgalmazó vállalkozások. A tavalyi árakhoz képest idén 30-40 százalékkal többet kell fizetni az égi látványosságokért, azonban vannak olyan termékek, amelyeknek az ára alig változott. Ez főleg a kisebb töltetű tűzijátékokra vonatkozik, nagyobb társaikat már most csökkentett áron hirdetik több helyen.

Több ujjal fizethetünk a szórakozásért

Szilveszterkor az egész országban jellemzően este 10 és hajnali 4 óra között adnak sok munkát az ünneplők a mentőknek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kiemelte, hogy az enyhe időben is figyeljünk társainkra és senkit ne hagyjunk egyedül az utcán. A másik veszélyt – miként fogalmazott – a pirotechnikai eszközök használata jelenti, komoly sérülést okozhatnak, sokszor kézben robbannak fel.

– Az ilyen sérülések ujjak elvesztésével is járhatnak, ami főleg egy fiatal számára komoly trauma az egész életére. De arcba és szembe is robbanhatnak az eszközök. Tavaly szilveszterkor összesen 18 ilyen balesethez riasztották a mentőket. Ebből két eset Komárom-Esztergom megyében történt – árulta el lapunknak Győrfi Pál.

– Átlagosan 20-30 ezer forintot költ tűzijátékra egy család. Van, aki a minőséget keresi, mert minél nagyobb és látványosabb tűzijátékot szeretne. Akad olyan is, főleg a családosok, akik inkább a mennyiségre utaznak és ezért az árért több apróságot vásárolnak – mondta Németh Gábor.

A pirotechnikai eszközök több kategóriába sorolhatóak a hazai szabályok szerint. Az első kategóriához (például: tortatűzijáték) nem kell semmilyen engedély, minden 14 éven felüli megveheti és tárolhatja, legfeljebb egy kilogramm össztömegben. Felhasználás csak az útmutató követése alapján engedélyezett, 14 éven aluli pedig csak nagykorú felügyelete mellett izzíthatja be őket.

A második kategóriás termékeket 16 éven felüliek vehetik meg, a harmadik osztályba tartozó tűzijátékokat pedig csak nagykorú személyek. Utóbbi két csoport vásárlása kizárólag december 28-31. között engedélyezett és csak 31-én este 18 óra és január 1-je reggel 6 óra között lehet durrogtatni őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában